Ledare

Ledare

Kartläggning av kommunism inte hot

Rena McCarthyismen har det sagts. Om regeringsuppdraget till Forum för levande historia att kartlägga brotten mot mänskligheten under kommunistiska regimer. Att det är ett högerns beställningsverk vars egentliga agenda är att förstöra för arbetarrörelsen och för alla människor som har andra drömmar än de kapitalistiska. Det är anmärkningsvärt att en kartläggning av kommunismens brott mot mänskligheten - folkmorden, svälten, årtiondena av diktatur och förtryck - av delar av svenska vänster betraktas som ett hot.

Håkan A Bengtsson
Ledare

Europapolitiken måste politiseras

Bläcket har precis torkat på det nya EU-fördraget. EU-ländernas ministrar har applåderat varandra. Sedan åker de hem. EU sätter punkt. Det började som ett grandiost projekt och med ett europeiskt konvent som gemensamt skrev ett förslag om en ny "konstitution" för den europeiska unionen efter utvidgningen. Den folkliga förankringen uteblev. Folken sa omedelbart nej i folkomröstningarna i Holland och Frankrike. I går bekräftade EU:s ledare det minimiförslag de tillsammans förhandlat fram.Socialdemokraterna är nog ganska nöjda med att slippa hantera detta kapsejsade projekt.

Per Wirtén
Ledare

Socialdemokratin tiger bort jämlikhetsfrågan

Socialdemokraterna är fortfarande bra på trygghetssystemen. Men har tappat bort ojämlikhetens kärnfrågor. Det är en stor förlust. Förra veckan presenterade Institutet för Näringslivsforskning hur de rikas förmögenheter växt dramatiskt. Det mest överraskande är socialdemokratiska politikers ointresse. De mumlar lite och studerar sina skospetsar. Inte så konstigt. Ojämlikheten har växt under ett långt socialdemokratiskt regeringsinnehav.

Ledare

Kvinnor behöver en jämställd arbetsmarknad

När socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (m) inledde seminariet om kvinnors ohälsa i går förmiddag ställde frågan: "Beror kvinnors ohälsa på att sjukvården inte är anpassad till kvinnor, på kvinnors deltidsarbete, ojämlikhet eller på det obetalda arbetet?" Husmark Pehrssons genusmedvetenhet lät lovande. Men den moderata retoriken kändes igen när hon i nästa andetag påpekade att ett skäl till ohälsan är att kvinnor bara har offentlig sektor som arbetsgivare.

Björn Elmbrant
Ledare

Cederschiölds vägsoppa

I dag är det tio dagar sedan Carl Cederschiöld, regeringens förhandlare i trafikfrågor i Storstockholm skulle ha varit klar. Han vill driva igenom ett avtal mellan staten, kommunerna och de politiska partierna om stora trafikbyggen de kommande 30 åren - mest bilvägar.I går morse var det en ny förhandlingskontakt mellan socialdemokraterna och Cederschiöld. Det kärvar om vilka villkor som ska ställas om miljön. Men socialdemokratin är också delad mellan stadens företrädare, som mest är emot, och länets företrädare.

Ledare

Moderaterna

Trimma bidragssystemen! Hyvla ned trösklarna! Strama upp bidragssystemen! Högern gick till val på en uppsättning orwellianska kullerbytor för att sedan sjösätta det storskaliga samhällsekonomiska experiment som den hästsvansade finansministern ritat upp vid sitt skrivbord. Det uttalade syftet, att bryta bidragsberoendet, skulle rättfärdiga systemskiftet och de tuffa metoderna.4.494 miljoner kronor. Så mycket kostade socialbidragen första halvåret 2007 och det är en anmärkningsvärd siffra. Trots att vi befinner oss i brinnande högkonjunktur är kostnaden nästan exakt lika hög som fjolårets.

Ledare

De rika är rikare än vi trott

Den rikaste procenten svenskar äger en betydligt större andel av de privata förmögenheterna än vad SCB redovisar. Om man inkluderar de värden som ligger i familjeägda företag och vad som finns placerat i utlandet kan andelen vara så hög som 32 procent. Man får gå tillbaka till början av 1900-talet för att hitta en lika ojämn fördelning. Även internationellt utmärker sig Sveriges förmögenhetskoncentration. I USA äger den rikaste procenten knappt 35 procent av de privata förmögenheterna.

Håkan A Bengtsson
Ledare

Slutet på en epok

De senaste fem åren har dollarn försvagats gentemot euron med cirka 40 procent. Utan stödköp och statliga marknadsingrepp hade fallet varit ännu större. Urholkningen av dollarns värde är en långsiktig process, men har accentuerats de senaste åren.Nedgången ackompanjeras av hotfulla signaler om den amerikanska ekonomin. Bostadsmarknaden är i fritt fall. Tillväxten dämpas och prognoserna skrivs ned. Irakkriget har nästa år kostat varje amerikansk hushåll cirka 135 000 kronor. En allvarlig kris i världsekonomin ligger i korten, en djup recession ett hotfullt möjligt scenario.

Ledare

Borgerligheten börjar komma till insikt

"Miljöpåverkan och klimatförändringar utgör de allvarligaste globala hoten mot människors säkerhet. Omställningen till en mer hållbar utveckling kan inte vänta."Tydligare kunde Försvarsberedningen inte vara. I går presenterade de sin rapport "Säkerhet i samverkan". Instruktionerna de fick av försvarsministern i januari handlade om att "analysera de strategiska trenderna i vår omvärld" samt att "ge fortsatt vägledning för utvecklingen av det flexibla insatsförsvaret".Det är därför mycket talande att Försvarsberedningen i sin sammanfattning av rapporten lyfter klimatförändringarna allra först och ser dem som det största hotet.

Ledare

Den svenska sjukvårdsdebatten har länge präglats av ideologiska skygglappar. Högern har låtit doktrinen om att privat alltid är bättre än offentligt råda. Vänstern har svarat med att offentligt alltid är bäst.När Stockholms läns sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt nu försöker att ange ny riktning för moderaternas syn på saken, betyder det inte att debatten verkligen kommer att utvecklas eller förändras. Hennes utspel på DN debatt i helgen är inget annat än ett kommunikativt och retoriskt trick.

Per Wirtén
Ledare

Vad är det för fel på killar?

I fredags väcktes åtal mot fem unga män i Stockholm. Det kan bli vinterns mest uppmärksammade rättsfall. De står åtalade för att den 6 oktober ha dödsmisshandlat Riccardo Campogiani, 16 år, efter en fest på Kungsholmen. Åklagaren vill ha skarpa straff och åtalar fyra av dem för mord. Det ligger i linje med samhällsutvecklingen. Alla myndigheter utvecklas i riktning hårdare attityd.När nyheterna om misshandeln slog ner var det säkert många som reagerade med den spontana frågan: Vad är det för fel med killar? Men den ställdes aldrig i offentligheten.

Ledare

Borg och den strikta faderns moral

"Regeringens jobbpolitik vilar på urbergets grund", sade Anders Borg i riksdagen i går och rättade till den väldigt röda och väldigt breda slipsen. Antagligen är det urberg som Anders Borg syftar på den ekonomiska vetenskap som han verkar ha ett sådant behov av att hålla hårt i handen.Anders Borg har vid upprepade tillfällen sagt att sänkt a-kassa leder till fler jobb. Han har aldrig någonsin förklarat hur det skapas fler jobb därför att de arbetslösa får det sämre, något som Pär Nuder brukar be honom om att göra i budgetdebatterna.

Ledare

Allt ska säljas

"Hyresrätter byggs för de rika". Allmännyttiga Stockholmshems vd Pelle Björklund säger rakt ut att de bygger till största delen för välbeställda i attraktiva områden, med en hyra på 8 000 till 12 000 kronor i månaden för en tvåa. Det finns en efterfrågan efter dyra hyresrätter, berättar Björklund.I privatägandets paradisland USA är andelen hyresrätter en tredjedel av alla bostäder. Så är det också i Sverige. Det är lägre andel än i Schweiz, Tyskland och Holland. Och färre hyresrätter blir det nu när Stockholms stad har börjat sälja ut allmännyttans hyresrätter till dem som redan bor i dem. Om de inte vill bilda bostadsrätter vill staden sälja hyreshusen till privata fastighetsägare. Det är bestämt. Allt ska säljas.

Per Wirtén
Ledare

De vill avskaffa asylrätten

Göran Johansson, kommunalråd i Göteborg, sade i går att han vill utvisa alla asylsökande som smugglats till Sverige. Han fick medhåll från Malmös Ilmar Reepalu. Smugglade människor ska inte kunna söka asyl.Två tunga socialdemokrater vill täppa till det sista hål som står öppet för människor på flykt. I praktiken vill de avskaffa asylrätten i Sverige. Ja, helt enkelt gjuta in Genèvekonventionen i cement och sänka den under Öresundsbron. Finito forever.

Ledare

Chansen för fred redan passerad

Två politiska ledare på väg ner. Ett desperat försök att skriva om historien. George W Bush genom att vara värd för ett möte om fred mellan Israel och Palestina. Carl Bildt genom att i optimistiska ordalag säga att en lösning är närmare än någonsin och att mötet på andra sidan Atlanten kommer leda någon vart. Utrikesministern kunde inte ha mer fel.Om två dagar är det sextio år sedan FN tog beslutet att dela upp Palestina mellan araber och judar. 800 000 palestinier fördrevs, 531 byar tömdes och elva stadsdelar rensades. Fram föddes två hopplösa delar för en varaktig lösning: Ett överkört och frustrerat arabiskt folk samt en brutal militär överlägsenhet som tilläts och ännu tillåts slå till med all kraft på ett sätt som aldrig hade accepterats från något annat land. FN-resolutionen lade grunden till den konflikt vi fortfarande brottas med.