Schemalagd ohälsa
ledare De kallas hälsoscheman, för det är ohälsosamt att jobba natt. Samtidigt blir passen fler och tiden för återhämtning kortare. Det är allt annat än hälsosamt. Tvärtom.
ledare De kallas hälsoscheman, för det är ohälsosamt att jobba natt. Samtidigt blir passen fler och tiden för återhämtning kortare. Det är allt annat än hälsosamt. Tvärtom.
ledare Finansiärerna av den nya professuren vid Handelshögskolan är knappast några upplysta pedagoger. Snarare extrema lobbyister med profiten som mål.
ledare Genom bolagisering och underentreprenörer tvingas anställda ofta att byta kollektivavtal. Det är starka krafter att bjuda motstånd för fackliga organisationer.
ledare Uppror mot tyrannier måste få finnas. Men mot demokratier? Frågan är ständigt aktuell, nu senast med coronaprotesterna, men även inom klimatkampen.
ledare Man behöver inte älska att betala skatt. Det räcker att ta förnuftet i bruk och lyssna till sakliga argument. Skatter och offentliga åtaganden är politikens kärna. Och därför i centrum för så många politiska konflikter.
ledare Omvärlden måste kräva ett slut på de akuta våldsamheterna i Israel och Palestina. Och sedan en återgång för alla till förhandlingsbordet.
ledare När Svenskt Näringsliv påstår att så många som motsvarande 800 000 svenskar lever i utanförskap på heltid är syftet att skrämma. De siffror från SCB som de stödjer sitt resonemang på handlar nämligen inte alls om det.
ledare M-KD-L-SD har lagt fram ett gemensamt förslag i migrationspolitiken. En kärna är att göra det svårare för dem som flytt från krig att förenas med anhöriga.
ledare Sveriges EU-linje påminner om någon som försökt hoppa av tåget men fastnat med jackan i dörrarna. Vi ropar åt de andra att bromsa, alltid lite för sent, och släpas mot vår vilja med genom toppmöten, ministerråd och förhandlingar.
ledare Den som vill se alternativ till techjättarnas dominans behöver formulera ett konkret motartilleri. Hur kan den nya teknologin alstra välstånd som gynnar samhället i stort?
ledare 1918 drabbades Indien hårt av spanska sjukans andra våg. Det ligger nu i hela världens intresse att detta inte upprepas under coronapandemin.
ledare Den statliga närvaron har bytt skepnad det senaste decenniet. Myndigheterna har flyttat ut från centrum av samhället. Bildligt och bokstavligen.
ledare Det svenska missnöjet är sällan aggressivt, snarare ett vanmäktigt och uppgivet missmod. Sällan riktar det sig mot den elitpolitik och det valsamhälle som är en förklaring till ett alltmer splittrat land.
ledare På ett plan är den nya blockpolitiken klargörande. Söndagens partiledardebatt var rakare och tydligare än de flesta debatter på senare år.
ledare Resultaten på PISA-provet har åter hamnat i fokus. Men fortfarande bryr sig alltför få om vad OECD rekommenderar Sverige att göra med skolan.