Ett handslag du inte bör avstå
ledare Fackförbunden rapporterar om stora medlemsökningar. Glädjande nog – mitt i allt elände – visar coronakrisen att facket åtminstone i Sverige fortfarande står för trygghet.
ledare Fackförbunden rapporterar om stora medlemsökningar. Glädjande nog – mitt i allt elände – visar coronakrisen att facket åtminstone i Sverige fortfarande står för trygghet.
ledare Genom ett kontrakt med en internationell producent har Sverige försäkrat sig om tillgång till vaccin. Men vaccinationsproduktion bör inte läggas inte marknadens händer.
ledare Att Stockholm stads »krispaket« till kulturutövarna består av en omfördelning av befintliga medel kan inte beskrivas som annat än ett hån. Om politiker inte inser att kulturen inte fungerar som andra branscher kommer oersättliga värden att gå förlorade under pandemin.
ledare När nya siffror visar en överrepresentation av coronasmittade i fattiga och invandrartäta områden vill vi gärna hitta en kulturell förklaring. Men nu behövs istället en rejäl klassanalys. Den förklarar både hälsotillstånd och varför vissa har svårare att självisolera sig.
ledare Det finns ingen anledning att tro att regeringen har dolda avsikter med sitt förslag att tillfälligt öka den egna makten för att hejda smittspridning. Men ur ett demokratiskt perspektiv är det ett stort steg i fel riktning – och sannolikt onödigt.
Ledare Plötsligt går det inte längre att rekrytera utländska säsongsarbetare. Det har skapat en kris inom den gröna näringen och skogsbruket. Bättre villkor för de anställda behövs för branschernas långsiktiga överlevnad.
Ledare Nu, liksom under trettiotalets ekonomiska katastrof och efter andra världskrigets avgrundsdjupa mörker, är det staten och det offentliga som kallas in för att hålla pandemin stången.
Ledare När bristen på skydd mot coronasmittan hotar liv och hälsa är det försent att ångra den kortsiktighet som avskaffade Sveriges krisberedskap. Vid nästa kris ska vi ha lärt oss att värdera vår framtid högre.
LEDARE Sveriges tillvägagångssätt för att bekämpa coronavirusets spridning står ut i en europeisk jämförelse. Men så gör även den svenska tilliten. Men bakom Sveriges milda väg kan ett hot skönjas: sköt er eller så väntar hårdare restriktioner.
Ledare Fakta blandade med rykten, rädsla och konspirationsteorier, förstärkta av modern kommunikationsteknologi, kan bli virala och påverka länders säkerhet och deras ekonomi. Det är det som händer nu. Världen står inför den värsta »infodemin« någonsin.
LEDARE Israel, Turkiet, Kina och nu senast Ungern. Alla länder som i coronahanteringens namn inskränkt demokratin. De makthavare som stiftat nya lagar mot yttrandefriheten och övervakning kallar dem tillfälliga. Så länge krisen råder. Det är tolkningen av när krisen är över som blir den avgörande frågan.
LEDARE Vid de stora skogsbränderna i Sverige häromåret vädjade vi till EU om krishjälp. Och vi fick hjälp. När Italien för en tid sedan vädjade till samma europeiska krismyndighet som Sverige gjorde, ville ingen hjälpa. Varför är solidaritet svårare att åstadkomma när det gäller coronakrisen?
Ledare När rädslan ökar i samhället är januariavtalets idé om minskad trygghet på arbetsmarknaden passé. Nu behövs en politik som bevarar tilliten mellan människor och visar att det finns skäl att ha tilltro till det offentliga.
Ledare Irene Svenonius kallar vårdpersonal för hjältar men låter samtidigt varsel ligga kvar och hon säljer Bromma sjukhus mitt under pågående coronakris till en kompis. Region Stockholm måste rusta sig inför nästa kris. För en sådan kommer att komma. Och då kan man inte ha skurit ner, sagt upp personal och privatiserat sönder hela organisationen.
LEDARE Hemtjänstens vårdbiträden och undersköterskor har kanske Sveriges viktigaste jobb just nu. Staten har lovat att i efterhand kompensera kommuner och regioner för »extraordinära åtgärder och merkostnader inom hälso- och sjukvården kopplade till coronaviruset.« Samma löfte måste ställas till äldreomsorgen.