Essä Julen är en tid för eftertanke. Dagens Arenas nya kulturredaktion har totat ihop en kulturkanon i julklapp till regeringen som nu slipper lägga tid och pengar på att också jaga ihop en grupp av välbetalda professorer, som nog ändå inte är så intresserade. Vi hoppas vår kulturkanon (ni hittar den i slutet av texten) även kan inspirera regeringen till en bättre förståelse av svensk kultur – och vad man bör tänka på när man styr Sverige 2023.

Vi börjar med en julklapp till vår nya statsminister Ulf Kristersson.  Vi parar ihop honom med en riktig tungviktare som uppmanar alla ledare till eftertanke. Karl XII:s likfärd av Cederström beskriver ett nederlag i Norge 1718 som markerar slutet på en resa som börjat i entusiasm och maktberusning. Konstverket hänger på Göteborgs konstmuseum och på Nationalmuseum (skynda dit före nyår om ni gillar gratis). Att gapa över mycket har sällan gestaltas mer emblematiskt. 

Karin Boyes dikt I rörelse kompletterar vår tavla och visar på en metod framåt för alla slags förbundskaptener. Minns Tommy Svensson som 1994 deklamerade för herrlandslaget “Nog finns det mål och mening i vår färd men det är vägen, som är mödan värd”. 

Hilma af Klint har först på senare tid, långt efter hennes död, upptagits i den svenska kulturgemenskapen. För kulturminister Parisa Liljestrand är konstverket no: 2, barnaåldern ett verk att begrunda. Moderat kulturpolitik tenderar ibland att inte lämna barnåldern för att gå vidare till ”ynglingaåldern” och ”mannaåldern”, för att travestera Hilma af Klints titlar i samma serie. 

Som den moderata kulturminister Parisa Liljestrand är kopplar hon samman konst och entreprenörskap. Varannan konstnär är entreprenör, säger Liljestrand. Motvilliga entreprenörer i många fall. Parisa, glöm inte bort att många konstnärer är väldigt egensinniga. Hilma af Klint vägrade visa sin konst för konstpubliken eftersom de enligt henne inte var redo för hennes konst. En mycket dålig entreprenör skulle vi säga. Tack vare hennes brorson tillgängliggjordes hennes konst långt senare. Egensinnigheter hos konstnärer kan med fördel också förstås genom karaktärerna i filmerna Bröderna Mozart av Susanne Osten och Gycklarnas afton av Ingmar Bergman, som båda ingår i vår kulturkanon.

Barnaåldern, 1907.
© Stiftelsen Hilma af Klints Verk

En annan konstighet med Hilmas konstnärskap i skuggan av första världskriget är att ett dussin konstnärssystrar – Elin Wägner, Moa Martinson, Nell Walden med flera – från samma tid, precis som Hilma, blivit mycket mer uppskattade i dag än när de levde. Eftersom vår tids genusvetenskap delat ut nya glasögon. Det är ju en tankeställare, att konstnärlig kvalitet är något så komplext. 

På tal om feminism agerade Paulina Brandberg, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister, uppsluppet när regeringen presenterades. Som en ABBA-låt. Vi hade svårt att välja en låt så vi valde genombrottslåten Waterloo

Paulina Brandberg får också läsa Strindberg. Fröken Julie är ett av Sveriges få bidrag till den internationella litteraturens utveckling. Ett naturalistiskt drama om svensk ojämlikhet som dödar. Strindbergs Fröken Julie går inte att tänka sig utan Paris, Émile Zola och fransk naturalism. Svensk kultur har alltid samspelat med internationell kultur. 

Det finns en del som är oroliga över utrikesministerns bristande erfarenheter för jobbet. Därför vore det bra om Tobias Billström tog sig an dikten Vara vit mans slav, som Sonja Åkesson skrev under 60-talets internationella och sociala uppvaknande. Vitsvit av Athena Farrokhzad är en diktsamling som vi också ger plats i Sveriges kulturkanon och på utrikesministerns nattduksbord.

På väg till jobbet rekommenderar vi finansminister Elisabeth Svantesson att stanna till framför Riddarhuspalatset, ett palats i holländsk barockstil. Riddarhuspalatset ritades av Simon de la Vallée, som föddes 1590 i Paris och dog, som så många innovativa arbetskraftsinvandrare, en förtidig död i kylslagna Sverige. Elisabeth, adeln och överklassen gör inte skillnad på folk och folk. Bra att tänka på om ni inte vill att Socialdemokraterna ska ta alla rösterna från överklassen och den finansiella eliten.

Riddarhuspalatset sett från Strömsborg söderut.

Till energiminister och vice statsminister Ebba Busch rekommenderar vi sightseeing på oväntade ställen i jakten på alternativa energikällor. Tyskättade arkitekten Sigurd Lewerentz Uppståndelsekapell på Skogskyrkogården i Stockholm bör ingå i en svensk kulturkanon. Likaså Stockholmsbyggnaderna Stora synagogan från 1870, av  Fredrik Wilhelm Scholander, och Stockholms moské från 2000, ursprungligen uppförd av Ferdinand Boberg. Kanske också en tur till Alvastra kloster ger insikter om hur innovation uppstår: munkarna som lämnade Clairvaux i Frankrike för Alvastra gav Sverige skickliga stenmästare och arkitekter. 

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson hade en tuff valrörelse och Tidöträff. Många uttryckte oro för hans hälsa. Vi rekommenderar en lång julledighet tillsammans med våra mest kända trubadurer: holländaren Vreeswijk, resenären Taube och gatans Bellman. Taubes Balladen om Blue bird av Hull bör fungera som soundtrack för killen vid grillen 2023. Och Bellmans Fredmans epistel no 30 stämmer till eftertanke: alla kan bli sjuka och arbetsindisponibla.

Justitieminister Gunnar Strömmer ringer sina SD-bröder när det kärvar. Han och migrationsminister Maria Malmer borde kanske läsa Jonas Hassen Khemiris Jag ringer mina bröderJerusalem av Selma Lagerlöf och från den persiska historien inspirerade Dīwāntrilogin av Gunnar Ekelöf kan tillsammans utgöra stommen i en litteraturcirkel på departementet.

Jag ringer mina bröder, av Jonas Hassen Khemiri

Vi föreslår också att Maria Malmer delar spotifylista med sina bästa SD-bröder. Självklar på den listan är Idas sommarvisa, som är skriven av den tjeckiske flyktingen, tonsättaren och musikern Georg Riedel som också medskapade mästerverket Jazz på svenska. Ett annat jazztips är Monica Zetterlund & Bill Evans Waltz for Debby från 1962 där den komplexa amerikanska jazzen möter ett svenskt vemod och konst uppstår

Även klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari får musik i sina klappar. Live tomorrow med Laleh och Ska nya röster sjunga av Mikael Wiehe får bli hennes soundtrack resten av mandatperioden. 

I Danmarks kulturkanon från 2006 ingår en översättning av Carl Barks Kalle Anka till danska. Vi vill inte vara sämre och har därför tagit med Vargjakten av den sovjetiske vissångaren Vysotskij. Carsten Palmærs och Fria Proteaterns översättning från 1980-talet passar utmärkt i dessa krigstider för vår försvarsminister Pål Jonsson, som kan grunna över vem som är vargen och vem som är jägaren. Vi vet att landsbygdsministern Peter Kullgren är jägare, men det är nog inte han som avses i den här sången. Vi tror också Jussi Björlings Till havs och Yasins La Dame Bleue kan träffa rätt just nu för båda ministrarna. Ryssar, vargar, vindkraft till havs, ett delat Sverige. Det är mycket att ta in. 

Vidare ger vi såklart Gläns över sjö och strands låt Är du lönsam lilla vän? (och för vem?) tillsammans med Peter Tillbergs målning Blir du lönsam, lille vän? till skolministern Lotta Edholm. Till idrottsintresserade utbildningsministern Mats Persson slår vi ett slag för den breda bildningen. Vi rekommenderar ett besök på Thielska galleriet där målningen Moské I  hänger. Abd Al-Hadi Aqhili, (Ivan Aguéli), född 1869 i Sala och död 1917 i en tågolycka i Barcelona i Spanien, var en svensk målare och religionsfilosof. 

Bostadsminister Andreas Carlsons problemlösningar är lågt hängande. Investeringsstöd till massproduktion av Londonfödda arkitekten Ralph Erskines hus Lådan skulle göra oss alla lyckliga, och avskaffa bostadskrisen i ett nafs.

För att förstå världen måste man ibland förstå sitt eget land. Romansviterna  Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström och Jernbanan av Sara Lidman är viktig läsning för biståndsminister Johan Forssell. Romanerna/filmerna Utvandrarna/Nybyggarna och filmen Sameblod ingår också såklart. 

För nya EU-ministern Jessika Roswall gäller Uppenbarelser av Heliga Birgitta, som är större i Rom än Björn Borg. Det  sa åtminstone en historielärare en gång. Edith Södergran är en svensk-finsk-rysk poet vars liv är Europas historia, men vars diktsamling Landet som icke är når in i alla unga européers “smala axlars längtan”.

Avslutningsvis sprejar vi hela Socialdepartementet med julkanon. Social­minister Jakob Forssmed, sjukvårds­minister Acko Ankarberg Johansson, äldre- och socialförsäkrings­minister Anna Tenje och socialtjänst­minister Camilla Waltersson Grönvall får alla ta del av dokumentären Det sociala arvet av Stefan Jarl, barnboken Pippi Långstrump av Astrid Lindgren och diktsamlingen Glödande gåtor av Nelly Sachs. 

Nellys Sachs föddes i Tyskland i en judisk familj, men flydde till Sverige under andra världskriget 1940. Vid 55 år debuterade hon som poet, tjugo år senare fick hon Nobelpriset i litteratur. Då var Nelly Sachs svårt psykiskt sjuk och levde periodvis på Beckomberga där hon skrev sina sista diktsamlingar. Det sociala arvet beskriver framför allt fosterbarnet Kenta i tre filmer. Just idag är jag stark heter Kentas mest kända låt, som också får plats i vår kulturkanon. Det harmonierar med våra danska vänner vars kanon består av en hel del allsång och bred kultur. 

Och högt älskade Pippi är en utåtagerande ensamkommande från Kurreduttön.

 

Ola Bo Larsson, kulturredaktör Dagens Arena

 

Dagens Arenas kulturkanon:

Arkitektur

Riddarhuspalatset, Simon de la Vallée 

Uppståndelsekapell på Skogskyrkogården, Sigurd Lewerentz  

Stora synagogan, Fredrik Wilhelm Scholander

Stockholms moské  

Lådan, Ralph Erskine 

Alvastra kloster, cisterciensmunkar

 

Bildkonst

Karl XII: s likfärd, Gustaf Cederström 

no: 2, barnaåldern, Hilma af Klint 

Blir du lönsam, lille vän?, Peter Tillberg

Moské I,  Abd Al-Hadi Aqhili (Ivan Aguéli)

 

Litteratur

I rörelse, Karin Boye 

Vara vit mans slav, Sonja Åkesson 

Vitsvit, Athena Farrokhzad 

Jag ringer mina bröder, Jonas Hassen Khemiri

Jerusalem, Selma Lagerlöf 

Diwantrilogin, Gunnar Ekelöf

Mina drömmars stad, Per Anders Fogelström 

Jernbanan, Sara Lidman

Glödande gåtor, Nelly Sachs

Uppenbarelser, Heliga Birgitta

Landet som icke är, Edith Södergran

 

Film

Bröderna Mozart, Susanne Osten 

Gycklarnas afton, Ingmar Bergman

Utvandrarna/Nybyggarna, Jan Troell

Sameblod, Amanda Kernell

Det sociala arvet, Stefan Jarl

 

Musik

Waterloo, ABBA 

Balladen om Blue bird av Hull, Evert Taube

Fredmans epistel no 30, Carl-Michael Bellman 

Jazz på svenska, Jan Johansson

Monica Zetterlund & Bill Evans Waltz for Debby 

Live tomorrow, Laleh 

Ska nya röster sjunga, Mikael Wiehe/Monica Zetterlund

Till havs, Jussi Björling 

La Dame Bleue, Yasin

Är du lönsam lilla vän? (och för vem?), Gläns över sjö och strand 

Just idag är jag stark, Kenta

 

Teater

Vargjakten av Vysotsky. Carsten Palmær och Fria Proteaterns översättning

Strindberg, Fröken Julie 

 

Barnkultur

Idas sommarvisa, Georg Riedel 

Pippi Långstrump, Astrid Lindgren