Facklig organisering gynnar välståndet
Daniel Lind Produktivitet Leder ökad facklig närvaro till högre produktivitet? Daniel Lind har gått igenom den senaste forskningen inom området.
Daniel Lind Produktivitet Leder ökad facklig närvaro till högre produktivitet? Daniel Lind har gått igenom den senaste forskningen inom området.
Gustav Björklund Larsen Val 2022 För partierna handlar valrörelser om att vinna val. Att strategin inte alls svarar på hur de ska leda landet de kommande fyra åren spelar mindre roll. Det avgörande är om det leder till fler röster. Det skriver Gustav Björklund Larsen, tidigare politiskt sakkunnig vid Kulturdepartementet.
Martin Börjeson Socialtjänsten Det sociala arbetet utgör en viktig del i det svenska välfärdsbygget. Ändå tror jag det är viktigt att ställa frågan om vad vi ska ha socialtjänsten till. Det skriver Martin Börjeson, docent i socialt arbete.
Nora Wurtzel Ljudböcker Ett återkommande argument för ljudboksformatets popularitet är att lyssnandet, till skillnad från att läsa med ögonen, tillåter oss att multitaska. Samtidigt framställs läsningen alltmer som en syssla bland andra som ska klaras av under dagen. Nora Wurtzel ställer sig frågan: Vad gör detta med oss som läsare?
Anders Carlberg Israelisk politik Freden och tvåstatslösningen är mer avlägsen än på länge, samtidigt som demokratins institutioner hotas. Det skriver Anders Carlberg, författare och tidigare ordförande i judiska församlingen i Göteborg.
Christian Hårleman Liberalism De svenska liberalernas samarbete med ett rasistiskt parti med rötter i nazismen ställer frågan om den liberala identiteten på sin spets. Det skriver Christian Hårleman, fristående liberal debattör, som läst tre nya inlägg i den liberala idédebatten.
Britta Högberg Freud Vill man förstå 1900-talets historia kommer man inte undan Freud. Vissa låter sig inspireras, andra pucklar på. På engelska kallas den ”freudbashing”. Det skriver Britta Högberg, legitimerad psykolog och fil.dr i pedagogik.
Markus Kallifatides och Christer Persson Jämlikhet När de sociala och ekonomiska klyftorna är större än någonsin så tillträder den kanske mest högerinriktade regeringen sedan början av 1900-talet. Det är därför hög tid för arbetarrörelsen att ta ett helhetsgrepp på jämlikhetsfrågan. Det skriver Markus Kallifatides och Christer Persson.
Olle Wästberg Val i USA Resultatet i det amerikanska mellanårsvalet den 8 november kan förändra maktbalansen i amerikansk politik. Det kan också betyda åtskilligt för presidentvalet 2024. Det skriver Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York.
Johan Lönnroth Socialism Om vi vill fortsätta kalla oss socialister och bygga en ny vänsterrörelse, måste vi byta spår till frihetlig eller liberal socialism, byggd på arbetarmakt. Det skriver den förre vänsterpolitikern Johan Lönnroth.
Thomas Lindh covid-19 Trettio månader efter pandemins utbrott är Sveriges covid-dödlighet bland de lägre i Europa och skillnaderna i Norden blir allt mindre. Det skriver Thomas Lindh, som granskat kritiken av coronastrategin i en mängd artiklar i Dagens Arena.
Niclas Hell Kultur Den nya regeringen har lovat att en svensk så kallad kulturkanon ska tas fram, enligt dansk förlaga. Men att definiera folkkultur i ett par verk är skadligt oavsett om det blir traditionsbärare eller nationalromantiker som lyfts upp som viktiga bidrag. Det skriver Niclas Hell, spelman som forskar om kulturpolitik.
Olle Häggström Framtiden Vad kan det filosofiska tankesystemet effektiv altruism (EA) göra för att skapa en bättre värld för kommande generationer? Det frågar sig Olle Häggström, professor i matematisk statistik vid Chalmers, som läst en ny bok i ämnet skriven av Oxfordfilosofen William MacAskill.
Torbjörn von Krogh Medieforskare som borrat sig ner i journalistikens problematiska sidor inser allt mer att institutionen är hotad. Om den går under försvinner även journalistikens positiva demokratiska sidor, som tagits för givna. Forskarna frågar sig: ska vi nu bli nyhetsmediernas förkämpar förutom deras kritiker? Svaret i fyra nya böcker blir ja, med reservationen att journalistiken bör ges tydligare mål eller en moralisk uppgift.
Börje Ljunggren Kina Den 16 oktober, inleder det kinesiska kommunistpartiet sin tjugonde kongress. Förmår partiet förnya sig, eller kommer den utveckling som präglat Xi Jinpings tid vid makten att bekräftas? Det frågar sig den förre Kinaambassadören Börje Ljunggren.