Skogsbrukets skador på kulturmiljön ett stort problem
Marja-Leena Pilvesmaa replik Att minska de skador på kulturmiljön som skogsbruket orsakar är en av de stora utmaningarna vi står inför, svarar Riksantikvarieämbetets Marja-Leena Pilvesmaa.
Marja-Leena Pilvesmaa replik Att minska de skador på kulturmiljön som skogsbruket orsakar är en av de stora utmaningarna vi står inför, svarar Riksantikvarieämbetets Marja-Leena Pilvesmaa.
Daniel Lind Arbetsmarknad Nästa års avtalsrörelse står snart för dörren. Det kommer då vara klokt att inte försöka prata ner löneökningar med någon tiondel och i stället prioritera arbetet med att stärka teknikindustrins konkurrenskraft, skriver Daniel Lind.
Charles Edquist politik Många betonar innovationers enorma betydelse för ekonomisk utveckling. Allt fler pekar nu också på att innovationer krävs för att klara den gröna omställningen. Men för att det ska fungera måste innovationspolitiska åtgärder samordnas, skriver Charles Edquist.
Börge Nilsson samhälle I tjänsten måste Elisabet Rundqvist och Mia Ohlsson hantera landets lagar på ett rättssäkert sätt. Privat har de som stödpersoner till ensamkommande ungdomar sett Migrationsverket slarva och hitta på. Det har gett dem och många andra en desillusionerad, bitter syn på vårt land, skriver Börge Nilsson i en personlig essä.
Hedi Bel Habib politik Energikällor kan användas som medel för påtryckningar och har därför blivit en del säkerhetspolitiken. Analysen av energisystemen i EU visar att förnybart är den enda vägen till både klimatomställning och energisäkerhet, skriver Hedi Bel Habib.
Thomas Borglin historia De ingenjörer som standardiserade världen betraktade sig som en progressiv rörelse, i stil med fredsrörelsen, esperantismen och rörelsen för frihandel. Standardiseringsrörelsen visade hur de kunde skapa en bättre värld, skriver Thomas Borglin.
Stefan S Widqvist Samhälle Idag är det samernas nationaldag. Året som gått har innehållit både goda händelser för samerna men också ett allvarligt negativt strukturellt hot gentemot ursprungsfolkets rättigheter, skriver Stefan S Widqvist.
George Soros Kina Världens blickar riktas nu mot Kina som gör allt för att de olympiska vinterspelen ska bli en framgång. Men omikron hotar samtidigt att bli Xi Jinpings undergång, skriver George Soros.
Daniel Lind Arbete Forskningen visar att välbefinnandet i arbetet utgör en central aspekt av arbetsmarknadens funktionssätt. Vill du förstå hur marknaden fungerar och bidra till att den utvecklas i rätt riktning måste du därför ge dig in i våra psyken, skriver Daniel Lind.
Pierre Schori politik Dagens uppskruvade säkerhetspolitiska läge bör inte få oss att glömma att vi jordbor alla är sammanflätade ekonomiskt och politiskt, ekologiskt och pandemiskt, skriver Pierre Schori.
Niklas Selberg juridik När IF Metall nyligen avsatte en förtroendevald hamnade åter föreningsrätten i fokus. Poängen är att svenska föreningar är tänkta att själva bestämma om sina stadgar och principer, skriver Niklas Selberg.
Hedi Bel Habib politik Att på lösa grunder vilseleda om ett regeringsbeslut som innehåller så många nyanserade steg i miljöprövning är farlig miljöpopulism, skriver Hedi Bel Babib.
Eva Nisser EU Det finns inget solidariskt i att delta i en valutaregim som riskerar dra på sig inflation som inte kan bromsas och som har ett växande skuldberg, skriver Eva Nisser.
Rolf Å Gustafsson Samhälle När policyprofessionella och uppåtsträvande politiker slår sina huvuden ihop och ritar om kartan vore det bra med historisk insikt om de sociala system man bygger om, flyttar runt och lägger ner, skriver Rolf Å Gustafsson.
Lars Anell slutreplik Det är säkert av värde att euro-projektet stöds av en bred folkmajoritet. Likafullt är det uppenbart att denna majoritet idag skulle vara materiellt rikare och mindre arbetslös om valutaunionen inte kommit till stånd, svarar Lars Anell.