Kontorschefen
Christer Hermansson Kontor I höst kommer Christer Hermanssons nya bok, där han återger en annorlunda bild av en kontorschefs vardag. Vi publicerar här några av texterna.
Christer Hermansson Kontor I höst kommer Christer Hermanssons nya bok, där han återger en annorlunda bild av en kontorschefs vardag. Vi publicerar här några av texterna.
Hans Hjälte Bilism Trafikdöden växte snabbt under 1960- och 1970-talen. I efterhand är det svårt att förstå hur samhället så länge kunde undgå att göra något åt den slakt av människor som pågick, skriver Hans Hjälte.
Lisa Pelling demokrati I den nyutkomna antologin Va?! Är demokratin hotad? belyser elva författare vilka hot som finns, vad som står på spel och vad man kan lära sig av såväl historien som pågående trender. Vi publicerar här Lisa Pellings bidrag.
Benedicte Berner Utrikes Högerextremisten Eric Zemmour skördar framgångar i Frankrike. Att han kan dyka upp i det kommande presidentvalet oroar övriga politiska partier. Men från skilda perspektiv, skriver Benedicte Berner.
Daniel Mathisen Samhälle Att göda ett konstruerat kulturkrig mellan den som bor tätbebyggt och den som väljer glesbygden är en återvändsgränd. Snarare än tyckare som fiskar billiga poänger behövs en diskussion om samhällsbygget, skriver Daniel Mathisen.
Karin Henriksson kultur Trots Joe Bidens försök att sätta punkt i Afghanistankriget fortsätter kriget mot terrorismen – såväl i verkligheten som på film, i tv och i realistiska videospel. Karin Henriksson tar upp elitsoldaterna i populärkulturen i sin nya bok. Vi publicerar här ett utdrag.
Börje Ljunggren Politik Alltmer talar för att vår framtid i tilltagande grad kommer att präglas av rivaliteten mellan USA och Kina. Betydelsen av att de förmår samarbeta är av avgörande betydelse, skriver Börje Ljunggren.
Jan-Ewert Strömbäck litteratur Elin Wägner ville hedra sin hemort Berg men fick bara i undantagsfall respons. Jan-Ewert Strömbäck, Elin Wägner-stipendiat, skriver om den berömda författaren utifrån en ny bok av Thage G Peterson.
Johan Sjölander politik Socialdemokraterna må ha funnit en ny blivande partiledare. Men långt bortom personfrågan har socialdemokratin länge haft ett behov av att hitta sig själv, skriver Johan Sjölander i en personlig essä.
Johan Bobert Samhälle Trots moderna byggnormer kan det inte vara helt omöjligt att reproducera det sena 1800-talets stadsbebyggelse. Små kvarter med många fastigheter kan kanske locka mindre byggare som kan bygga på spekulation eller privatpersoner som tycker att ett stenhus är en trevlig placering, skriver Johan Bobert.
Katrine Marçal samhälle I dag talas om meritokratin som något positivt. Michael Youngs epokgörande bok The rise of the meritocracy från 1958 skildrar den dock närmast som en dystopi och blir en satir över en meritokratis framväxt. Nu ges boken ut på nytt med titeln 2034 – meritokratins uppgång och fall. Vi publicerar här Katrine Marçals förord till den nya utgåvan.
Susanna Alakoski Samhälle Myndigheter och organisationer är i dag överens om en slags baskunskap: Socioekonomisk utsatthet ökar risken för allt dåligt du möjligen kan drabbas av. Men vad ska vi göra med alla våra kunskaper, undrar Susanna Alakoski.
Markus Kallifatides Arbetsmarknad Full sysselsättning förblir nyckeln till ett gott samhälle. Men innan vi nästa gång utlovar Europas lägsta arbetslöshet vore det bra med en plan för hur detta kan uppnås, skriver Markus Kallifatides.
Kurdo Baksi Media Idag har Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång i 20 år. Hans hjärtskärande öde är dessvärre bara ett av många som illustrerar tillståndet för yttrandefriheten under de gångna två decennierna, skriver Kurdo Baksi.
Johan Enfeldt opinion Det finns lögn, förbannad lögn och statistik, brukar det sägas. Johan Enfeldt har tittat närmare på en Almegarapport om skolval.