Demokratins hårdaste straff
Jonas Nordling Demokrati Ska alla vuxna ha rösträtt i ett demokratiskt samhälle? Och ska den vara given oavsett dina handlingar? Hur långt kan rösträtten utmanas innan den upphör att vara allmän, undrar Jonas Nordling.
Jonas Nordling Demokrati Ska alla vuxna ha rösträtt i ett demokratiskt samhälle? Och ska den vara given oavsett dina handlingar? Hur långt kan rösträtten utmanas innan den upphör att vara allmän, undrar Jonas Nordling.
Jan Lindholm politik För att lyckas utveckla en självständig kultur måste den socialistiska rörelsen frigöra sig från såväl modernismens gränslösa visioner som bildningsidealism och elitism. Vi måste erkänna att människan aldrig kan bli någon fullkomlig varelse, skriver Jan Lindholm.
Rolf Å Gustafsson Sexualitet Har hoppet om bättre samlag och en annan kärleksfull samhällsordning blivit hängande i luften som alternativ till marknad och ekonomisk tillväxt? När det gäller kärleksfull sex utspelar sig ett massivt marknadsmisslyckande i vår kommersiellt översexualiserade värld, skriver Rolf Å Gustafsson.
Ingemar Olsson Kyrkan Du behöver inte vara troende för att uppskatta kyrkan. Folkkyrkan är en fin blomma för många, och blommor behöver omsorg. Därför är det dags att bry sig om kyrkovalet, skriver Ingemar Olsson.
Mats Wingborg politik Vad innebär en M-KD-regering som styr med stöd av SD? Mats Wingborgs nya bok undersöker saken, och vi publicerar här ett utdrag.
Thomas Lindh covid-19 Coronarestriktionerna är på väg bort, och vi går in en ny fas. Ett och ett halvt år efter pandemins utbrott ställer Thomas Lindh frågor om strategin, dödstalen och åtgärderna till fyra kritiker, samt reflekterar över deras svar.
Thomas Wedérus Terrorism Attackerna 11 september ledde till en era av sanktionerad tortyr i USAs krig mot terrorismen, och som fortfarande lever kvar i vår kultur. Det är hög tid att slå hål på myten om tortyrens effektivitet och nödvändighet, skriver Thomas Wedérus.
Marcus Larsson Skola De stora privata skolkoncernerna etablerar sig på allt fler orter. Samtidigt som kommuner centraliserar, slår ihop och söker stordriftsfördelar för sina skolor. Marcus Larsson har tittat närmare på sambanden i sin nya bok, och vi publicerar här ett utdrag.
Pierre Schori Utrikes Kriget i Afghanistan över! Åtminstone för västmakternas del. Många drar en suck av lättnad, andra ogillar hur det hela tog slut. Många är också de som borde skämmas, skriver Pierre Schori.
Lars Rudebeck och Olle Törnquist Demokrati Katastrofen i Afghanistan har åter väckt frågan om det är möjligt att främja demokratisk utveckling. Lars Rudebeck och Olle Törnquist tar ett historiskt perspektiv på vad och vilka som kan driva fram demokrati – och därför nu måste prioriteras.
Torsten Rönnerstrand Kultur Mikis Theodorakis är död. Torsten Rönnerstrand tecknar ett porträtt av en kompositör som gjorde skillnad med sina verk.
Hans Hjälte Utrikes Sammanbrottet för USA:s och deras allierade i Afghanistan har fått reaktioner också i Afrika, inte minst i Mali, där även Sverige deltar i en fransk militärstyrka. Mali och andra fattiga länder i Afrika behöver dock inte soldater och vapen. De behöver ekonomisk utveckling, skriver Hans Hjälte.
Erik Tängerstad historia Jamāl al-Dīn Al-Afghani har gått till historien som en av islams politiska förnyare och som en grundare av de moderna pan-islamska och pan-arabiska rörelserna. Erik Tängerstad berättar en historia som leder ända fram till dagens Afghanistan.
Ingmar Karlsson religion När islam framträdde lades grunden för ett rättvisare samhälle jämfört med de förhållanden som då rådde på den arabiska halvön. Dagens muslimska modernister hävdar att en nytolkning av islamiska lagar måste ske i samma anda, skriver Ingmar Karlsson.
Monica Green Jämställdhet Det pågår just nu en debatt om huruvida det är viktigt att driva kravet på att nästa statsminister ska vara en kvinna. Det är intressant att den debatten kommer nu, när vi dagarna ska uppmärksamma att Sveriges kvinnor haft 100 år av rösträtt och varit valbara, skriver Monica Green.