2020-talets chauvinism
Erik Tängerstad historia Polismannen som nu ställs inför rätta för George Floyds död heter Derek Chauvin. Ett efternamn med många historiska bottnar. Är det bara en tillfällighet? Erik Tängerstad ser ett mönster.
Erik Tängerstad historia Polismannen som nu ställs inför rätta för George Floyds död heter Derek Chauvin. Ett efternamn med många historiska bottnar. Är det bara en tillfällighet? Erik Tängerstad ser ett mönster.
Ingmar Karlsson historia Såväl Polens Jarosław Kaczyński som Ungerns Viktor Orbán målar gärna upp en muslimsk hotbild. Historiskt sett har deras länder dock stora anledningar att se tvärtom på sina muslimska relationer, menar Ingmar Karlsson.
Jesús Alcalá Kvinnodagen Otaliga män har genom historien känt sig manade att redogöra för kvinnans natur och bestämmelse. Men det har alltid handlat om ifrågasätta kvinnan, skriver Jesús Alcalá.
Fia Ewald Integritet Inom den politiska sfären finns det numera föga tröst att hämta för den som vill värna den enskildes privata sfär, skriver Fia Ewald som upprörs över att din integritet återigen är förlorare i en färsk statlig utredning.
Ronald Åman Fotboll Nästa år hålls fotbolls-VM i Qatar, något som väckt kritik alltsedan beslutet fattades av FIFA. Ronald Åman påminner om organisationens inte helt fläckfria historia.
Ulf Öfverberg Slutreplik Nyamko Sabuni och hennes anhängare tror att Liberalerna ska räddas genom att ingå i en regering som öppnar dörren till makten för fascismens nutida arvtagare. Det påhejas av en del borgerliga opinionsbildare, skriver Ulf Öfverberg.
Martina Saar Jämställdhet Nästan lika många män som kvinnor återfinns på svensk arbetsmarknad, men ändå fortsätter den att vara ojämställd, med högre ohälsotal och lägre löner för kvinnor. Det är hög tid att se över hur vi arbetar med arbetsmiljö, ledarskap och många andra frågor som skapar ett jämställt arbetsliv, skriver Martina Saar.
Erik Tängerstad historia I veckan uppmärksammades 40-årsdagen av kuppförsöket i Madrid 1981. En händelse som påverkar spansk politik än idag, skriver Erik Tängerstad.
Ingmar Karlsson Nationalismen är åter på frammarsch. Men vad betyder det? Begreppet nation har bytt innebörd många gånger genom historien, skriver Ingmar Karlsson.
Linn Brolin Klimatpolitik Produktions- och konsumtionsmönster behöver ställas om radikalt för att uppnå klimatmålen. För att människor inte ska lämnas utanför i detta fyller facket en oerhört viktig funktion, skriver Linn Brolin.
Erik Löfgren Skola Den skriande brist på utbildade lärare som målas upp stämmer inte alls med verkligheten. Erik Löfgren, nyexaminerad lärare, rapporterar från jobbsökandets gråa vardag och beskriver varför facken drivit helt fel krav.
Erik Tängerstad Historia När man tillsammans böjer sina huvuden mot varandra, så att ingen utanförstående kan höra ens viskningar, då andas man tillsammans. Det latinska ordet för detta är konspirera. Erik Tängerstad tar oss med på en resa genom laddade ord, deras verkan och förklarar varför vi inget kan lära av historien.
Bengt Olof Dike replik Att borgerligheten och dess ideologiska gemenskap skulle vara en illusion och något att skämmas för är en obegriplig slutsats med tanke på hela vår politiska efterkrigshistoria, skriver Bengt Olof Dike som kommentar till Ulf Öfverberg.
Ulf Öfverberg Politik Nationalpopulismen är liberalismens motpol. Därför är det dags att tala värderingar. Den svenska organiserade liberalismens existens står på spel, skriver Ulf Öfverberg.
Rolf Å Gustafsson Samhälle Det ser lovande ut när ledande socialdemokrater äntligen inser begränsningar och risker i de nyliberala organisationsmodeller som införts på bred front. Men det finns risker med denna ökade politiska styrning, när personalen nu ska sluta leka marknad, skriver Rolf Å Gustafsson.