Parken, idyllen och de vilda djurens lek
Selma Brodrej Parkliv Städernas historiska grönområden har utvecklats till 2020-talsparker med foodtrucks, utegym och anlagda sandstränder. Selma Brodrej reflekterar över detta fenomen i en personlig essä.
Selma Brodrej Parkliv Städernas historiska grönområden har utvecklats till 2020-talsparker med foodtrucks, utegym och anlagda sandstränder. Selma Brodrej reflekterar över detta fenomen i en personlig essä.
Samuel Engblom Arbetsrätt Kalifornien är på väg att skaka om hela Ubers världsbild. Samuel Engblom välkomnar att hajpen kring gig-företagen börjar lägga sig.
Erik Tängerstad essä Genom att lära av historien sägs det att vi kan undvika att göra om misstag och missgärningar. Men i Spanien är historien om medborgarna som satt i nazisternas koncentrationsläger nästan okänd. Först nu börjar berättelser i form av film och böcker om ämnet komma ut.
Rolf Å Gustafsson Samhälle Går det en rak linje från 1930-talets militärorganisation till dagens New Public Management och den svenska hälso- och sjukvården? Rolf Å Gustafsson menar att en god och jämlikt fördelande vård kräver en arbetsgivarpolitik som bryter med sitt auktoritära arv.
Ingmar Karlsson Kina Kina har genom historien gäckat omvärlden. Upplyst, barbariskt, hotfullt, fulländat. Ingmar Karlsson gör en historisk exposé av den ständigt växlade bilden av Mittens rike. Från 1600-talets förebild till dagens stormakt
Lars Anell BREXIT Det var kanske inte meningen att Storbritannien skulle vara med i den Europeiska unionen? Lars Anell djupdyker i den europeiska efterkrigshistorien för att reda ut den dubbelbottnade relationen mellan britterna och resten av kontinenten. Del II handlar om det Europeiska konventet och vägen till Lissabonfördraget.
Lars Anell BREXIT Det var kanske inte meningen att Storbritannien skulle vara med i den Europeiska unionen? Lars Anell djupdyker i den europeiska efterkrigshistorien för att reda ut den dubbelbottnade relationen mellan britterna och resten av kontinenten.
Stellan Welin replik Mitt människovärde stärks av att jag får rätt att bestämma över livets slut. Den form av frivillig dödshjälp som nu debatteras i Sverige har inget att göra med Nazityskland, skriver Stellan Welin i en replik till Mattias Irving.
Mattias Irving Historia Frågan om dödshjälp är åter aktualiserad. Men debatten behöver ett historiskt perspektiv, inte minst i en tid då vi upplever en lågkonjunktur för människovärdet, skriver Mattias Irving.
Thomas Lindh covid-19 Sveriges coronastrategi ifrågasätts nu alltmer i den politiska debatten. Det är hög tid att balansera diskussionen, menar Thomas Lindh som granskat kritiken från motståndarna till strategin.
Sigurd Bergmann Etik Att metodiskt söka flockimmunitet är oetiskt, riskfyllt och oacceptabelt. Dessutom sätter den principen om allas lika värde ur spel och kränker flera av de mänskliga rättigheterna, skriver Sigurd Bergmann.
Erik Tängerstad Filmhistoria Hon var danskan som vann biopublikens hjärtan världen över, långt innan Hollywood ens hade grundats. Erik Tängerstad har läst en skildring av Asta Nielsens roll i världshistorien.
Vilhelm Konnander Finans Skandaler kring penningtvätt har skakat svenska banker under senare år. Omvärldens verklighet har hunnit ikapp oss och blottar nu konflikter inom finanssektorn, men även i dess förhållande till staten. Vilhelm Konnander reder ut hur vi hamnat här, och vad som nu kan göras.
Björn Elmbrant covid-19 Den rådande pandemin har blottlagt många brister i vårt samhälle. Björn Elmbrant ser stora utmaningar för den kommande corona-kommissionen.
Tommy Gunnarsson Narcissism Allt oftare hörs oroliga stämmor som talar om att narcissismen brer ut sig i vårt samhälle. Visa talar rent av om en rådande narcissistisk epidemi. Tommy Gunnarsson är inte lika övertygad.