Det handlar inte om återhämtning
Lars Anell Politik EU-ländernas ledare håller i dagarna extra möte för att diskutera långtidsbudget och återhämtningsplan. Men i grunden handlar det om att rädda euron, menar Lars Anell.
Lars Anell Politik EU-ländernas ledare håller i dagarna extra möte för att diskutera långtidsbudget och återhämtningsplan. Men i grunden handlar det om att rädda euron, menar Lars Anell.
Rune Lanestrand Jorden Förändringar i lantbruket sker numera utan någon större diskussion, trots att det fortfarande berör oss alla. I en personlig betraktelse skildrar Rune Lanestrand vår nya tid i kontrast mot en värld som många ännu kan minnas.
Anna Pernilla Olofsson Hjort Måndagen den 25 maj dör George Floyd till följd av ett polisingripande i Minneapolis, USA. Händelsen blir startskottet för stora, globala demonstrationer till stöd för Black Lives Matter-rörelsen. Hur tar sig detta motstånd uttryck som civilkurage under en unik period av pandemi och bevakad social distansering? Och vad har det för samband med övervakning? Det reflekterar Anna Pernilla Olofsson Hjort över.
Peter Sundborg Historia Det måste finnas något mer än att hylla eller välta statyer. Att ta över och vårda kulturarvet, men inte undvika att se kritiskt på det och sätta in det i sitt rätta sammanhang, tycker Peter Sundborg är en bättre lösning.
Jesús Alcalá Granskning Inom kort faller domen mot den svenska ambassadören Anna Lindstedt. Jesús Alcalá har granskat utredningen och finner oklarheter och rena motsägelser. Åtalet är obefogat, menar han.
Lars Thalén Coronakrisen Det är ingen tillfällighet som har skapat vår situation i denna pandemi. Sverige var illa förberett och har gjort flera egendomliga misstag under krisens förlopp, skriver Lars Thalén.
Mats Wingborg Filosofi Går det att placera ett ideologiskt raster över samhällets krishantering? Mats Wingborg försöker se den svenska coronastrategin utifrån konservatismens andliga fader, den brittiska filosofen Edmund Burkes perspektiv.
Torsten Rönnerstrand Litteratur PO Enquists reportage Ett svenskt vintermord har fått dubbel aktualitet genom författarens bortgång och Palmeutredningens nedläggning. Torsten Rönnerstrand benar ur en text som tycks ha allt och lite till.
Erik Tängerstad Historia För att förstå magnituden av det som just nu händer bör gamla radikaler inte tänka så mycket på statyer man tidigare aldrig skänkt en tanke. Snarare bör de – vi – överväga om det inte är dags att kasta Bob Dylan-skivorna i sjön, skriver Erik Tängerstad.
Olof Kleberg Utrikespolitik Sverige tycks, i stor politisk enighet, lida av beröringsskräck när det gäller Ryssland. Det gynnar varken Sverige eller Ryssland, menar Olof Kleberg.
Lennart J. Lundqvist Politik SD delar i hög grad verklighetsuppfattningar och värderingar med den nationella ungdomsrörelse som bröt med Högern på 30-talet. Inklusive deras romantiserande vurm för aktiv handling, menar Lennart J. Lundqvist som jämfört partiernas ideologiska dokument.
Philipp Fink EU I Sverige är man vana vid att det egna landet betraktas med välvilja av omvärlden. Men genom sitt sätt att hantera coronapandemin har Sverige blivit till en symbol för högerpopulister och konspirationsteoretiker. Nu kritiseras Sverige också för att man inte vill bidra till finansieringen av den europeiska coronafonden. Vägen framåt måste vara ett större engagemang för Europa, skriver Philipp Fink.
Klas Gustavsson Palmemordet Åklagarens beslut att lägga ned undersökningen kring mordet på Olof Palme kan tyckas vara ett gott betyg till journalistiken. Men medierna har anledning till självkritik i hur man genom åren förhållit sig till Skandiamannen, menar Klas Gustavsson.
Lars Anell EU Frankrike och Tyskland är överens om ett program som i stor utsträckning kommer Spanien och Italien till godo. Frågan är bara varför de vill ge ett massivt stöd till två andra relativt rika länder. Svaret kan bara vara att euron är hotad, skriver Lars Anell.
Martin Hedén Ålderdom Pandemin gör inte bara att vi får syn på våra äldre igen utan också på vår egen bortvända blick. Det vill säga den blick som varit bortvänd i sekler, den blick som förpassat gamla in på stora institutioner vi därefter har rationaliserat, skriver Martin Hedén.