Den konservative socialdemokraten
Erik Tängerstad Replik Ingen är idag så konservativ som den klassiske socialdemokraten. Det Jan Lindholm lyfter fram är anti-parlamentarisk, anti-demokratisk populism, skriver Erik Tängerstad i en replik.
Erik Tängerstad Replik Ingen är idag så konservativ som den klassiske socialdemokraten. Det Jan Lindholm lyfter fram är anti-parlamentarisk, anti-demokratisk populism, skriver Erik Tängerstad i en replik.
Andrea Boitani och Roberto Tamborini Coronakrisen De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen kräver snabba beslut. En euroobligation skulle kunna bli avgörande för att lösa problemen, skriver Andrea Boitani och Roberto Tamborini. I denna essä utvecklar de sitt förslag.
Claes-Mikael Ståhl Demokrati Det är lätt att ropa efter snabba beslut i dessa kristider. För en regering får dock inte stärkandet av den exekutiva makten vara något självändamål – i vart fall inte om demokratin ska bevaras, skriver Claes-Mikael Ståhl.
Eva Brita Järnefors Coronakrisen Norske miljardären Petter Stordalens bolag Nordic Choice blöder. Hotellen står tomma. Tusentals anställda är nu varslade, och miljardären går med håven. Hade de ingen buffert, undrar Eva Brita Järnefors och tittar närmare på bolaget.
Amat Levin Gambia Det finns starka kopplingar mellan Gambia och Sverige. Två av anledningarna till detta är en stridsflygare och en radiopirat. Amat Levin berättar den osannolika historien om hur Bertil Harding och Britt Wadner upptäckte Gambia.
Jan Lindholm Politik Med en konservativ ideologi kommer den socialistiska rörelsen att kunna anpassas till en storskalig samhällsutveckling. Istället för att jaga efter visionära luftslott kan den då återupprätta respekten för arbetarklassen och sätta strama tyglar på marknadsekonomin, skriver Jan Lindholm.
Rolf Å Gustafsson Politik I kristider kan förändring ske snabbt. Och positiva saker kan uppenbarligen inträffa i allt det mörka och hotande. Rolf Å Gustafsson ser fem tecken på ett paradigmskifte.
Linda Kvarnlöf och Elin Montelius Coronakrisen Just nu råder ett viruskrig och en beredskapsretorik. Men vad innebär militariseringen av pandemin och vad gör den med samhällsandan som retoriken syftar till att stärka? Linda Kvarnlöf och Elin Montelius ser gamla mönster gå igen.
Marc Saxer Politik Coronakrisen får de politiska, ekonomiska och sociala systemen att skaka i sina grundvalar. Det går helt enkelt inte att fortsätta på samma sätt som förut, skriver Marc Saxer.
Anna Roosvall Kultur I en tid när mediernas konfliktfyllda samtalsklimat i sig ofta blir ett ämne för diskussion, och när polariseringar tycks omge oss, finns det anledning att vända blicken mot journalistiken. Anna Roosvall försöker bena ut skillnaderna mellan konstruktiv och destruktiv vrede i kulturspalterna.
Magnus Granberg Marx Bakom det ekonomiska moras som tycks orsakat av åtgärder för att bekämpa covid-19 döljer sig kapitalets självförvållade kollaps. Eftersom dagens kris är djupt rotad i den ekonomiska strukturen behövs en radikal politik som bryter kapitalmakten. Ett första steg vore att överta banker och andra finansiella institutioner i offentlig regi, skriver Magnus Granberg.
Johan Alfonsson Kapitalism En lönearbetare förväntas ha en buffert för att klara några månader utan inkomst. Samma logik verkar inte gälla näringslivet som redan efter några veckors nedstängning nu kräver miljardstöd från staten. Förhoppningsvis har den flexibla kapitalismen nu nått vägs ände, skriver Johan Alfonsson.
Lars Anell Coronakrisen De åtgärder som regeringen hittills beslutat om kommer inte att räcka för att lösa den kris som coronaviruset skapar. I vissa stycken är åtgärderna till och med verkningslösa, skriver Lars Anell som menar att det finns mer att göra.
Lars Anell Europeiska Unionen Det är tuffa tider för EU, med brexit och budgetstök. Och så coronakris på det. Lars Anell försöker spana efter ljus i framtidstunneln för unionen.
Britta Högberg Samtiden Downton Abbey triumferade över prestationssamhällets krav och erbjöd lek, skönhet och framförallt underhållning. Det gjorde serien till en oas i dagens människoförbättrande och produktiva samhälle, skriver Britta Högberg som utifrån Buyng-Chul Hans filosofi och tv-serien Downton Abbey analyserar vår samtid.