10 000 deltidsbrandmän gick i dag i strejk efter att Brandmännens riksförbund tackat nej till medlarnas förslag. Strejken innebär att det blir svårare att kalla in extra räddningspersonal.
Brandmännens riksförbund, BRF, kräver att villkoren för deltidsbrandmän förbättras. En diskussion om detta har förts under en längre tid.
– Man blir så trött på det här. Det är inte aktuellt att förhandla mer, nu får de bestämma sig, säga ja eller nej. Medlarnas förslag ligger alldeles för långt ifrån det vi vill ha, säger Mikael Svanberg, förbundsledamot i BRF.
En deltidsbrandman har ett vanligt yrke och vid sidan av detta en jourberedskap som brandman. Det brukar röra sig om en veckas jour på en fyraveckorsperiod. Vissa kommuner har bara deltidsbrandmän.
I dag genererar detta en schablonmässig årsinkomst på 65 000 kronor innan skatt. För beredskapen är lönen 22 kronor i timmen. Det är bland annat en löneökning för deltidsbrandmän som BRF vill se.
Mikael Svanberg lyfter även jämställdhetsaspekten som en viktig punkt. Deltidsbrandmän som blir gravida får bara betalt i 90 dagar efter att de tillkännagett graviditeten och därmed tas ur arbete.
– Och under de 90 dagarna är det dessutom en ganska låg ersättning. Det lockar ju inte direkt fler kvinnor till att bli deltidsbrandmän, säger Mikael Svanberg.
Nu säger BRF att läget börjar bli kritiskt.
– Vi har ett jättestort rekryteringsproblem. Det är för få som vill bli deltidsbrandmän. I tio års tid har vi försökt uppmärksamma detta. Vi har pratat med SKL och PACTA men även MSB. Vi har dessutom genomfört ett antal glesbygdskonferenser där vi bjudit in räddningstjänster som har deltidsbrandmän i sin anställning. Frågan vi ställt oss har varit: Hur ska vi kunna säkerställa så att alla medborgare i Sverige har en adekvat brandtjänst? säger Mikael Svanberg.
Strejken innebär att det blir svårare att kalla in extra räddningspersonal. I de fall extra räddningspersonal behövs uppmanas räddningschefen att, om det behövs extra personal, skicka en en dispensansökan.
– Då kan vi med hjälp av dispensansökningarna bevisa att rekryteringsbehovet är extremt stort ute i landet. Men vi har hört att våra förhandlingspartners SKL och PACTA uppmanar räddningscheferna att inte ska skicka in en dispensansökningarna och det är inte bra, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.