Antalet deltagare i fas 3 slår nya rekord. Ökningen beror på att färre lämnar programmet. Nya siffror visar att var tredje deltagare har varit inskriven i över åtta år.
Aldrig har så många långtidsarbetslösa varit inskrivna i den kritiserade arbetsmarknadsåtgärden fas 3. Den senaste månadsstatistiken visar att deltagarna vuxit till rekordmånga 36 480. Enligt Arbetsförmedlingen beror ökningen på att allt färre lyckas lämna programmet.
– Vi ser att fler stannar kvar i sysselsättningsfasen nu jämfört med förra året och att färre går till andra arbeten med stöd. I övrigt kan inte Arbetsförmedlingen förklara orsaken bakom den stora ökningen just nu, säger analytikern Torbjörn Israelsson till SVT.
Siffror från Arbetsförmedlingen visar att utflödet från fas 3 minskade med nästan tusen personer under årets tre första månader jämfört med samma period förra året – från 7 241 till 6 290.
Av de som lämnar fas 3 går cirka en fjärdedel till någon form av osubventionerat jobb. En fjärdedel får en subventionerad anställning. De resterande går antingen i pension, börjar plugga eller helt enkelt lämnar Arbetsförmedlingen.
Men en stor del av deltagarna i fas 3 blir kvar mycket länge. En av tre deltagare i fas 3 har varit inskriven på Arbetsförmedlingen i över åtta år. Det handlar om ungefär 12 000 personer. Det visar en intern analys av deltagarsammansättningen som Dagens Arena tagit del av.
Jeanette Azinovic är chef på Arbetsförmedlingens enhet Tjänster och program som tagit fram analysen. Enligt henne kan den långa tiden i arbetslöshet i sig bidra till att det blir allt svårare att få jobb.
– Det är tyvärr så att ju lägre man har varit inskriven på Arbetsförmedlingen ju svårare blir det att komma ut i arbete. En arbetsgivare som söker folk har lättare att ta någon som har färska referenser och färsk jobberfarenhet, säger hon.
Vad säger det om fas 3 att en tredjedel fastnar år efter år efter år?
– Programmet bidrar inte till en varaktig lösning för individen. Det bidrar inte till att individer faktiskt löser sin arbetslöshetssituation. Utan det bidrar bara till att hålla personer i gång. Alternativet skulle vara att man är helt ensam arbetslös utan social samvaro med andra personer, säger hon.
Så fas 3 bidrar inte alls till att lösa själva arbetslösheten i sig?
– Nej.
Vad gör ni för den här gruppen personer?
– Vi gör vad vi kan för att erbjuda andra insatser till den här gruppen. Vi har många subventionerade anställningsformer som vi kan erbjuda. Men då måste vi få arbetsgivare som är beredda att ta emot dem, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.