Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän fortsätter att växa, trots att arbetarnas löner ökat något mer än tjänstemännens sedan år 2010. Det visar en ny rapport från LO.
Under åren 2010 till 2012 ökade arbetarnas löner med 0,2 procentenheter mer än tjänstemännens. Men omräknat i kronor har det ändå blivit klart mer pengar för tjänstemännen då löneskillnaderna är stora. I genomsnitt tjänar en tjänsteman 10 200 kronor eller 43 procent mer i månaden än en arbetare.
LO-rapporten visar också på att lönegapet mellan arbetare och tjänstemän stadigt har växt de senaste 18 åren. 1994 låg skillnaden i lön i genomsnitt på 4 300 kronor. Fram till 2012 har alltså gapet ökat med 137 procent.
Anmärkningsvärt är att lönerna för arbetare har ökat mer för anställda inom privat sektor än för anställda inom kommun och landsting under 2010 till 2012. De privatanställda har fått mer än det som reglerats i de centrala kollektivavtalen, medan de som varit anställda inom kommun och landsting fått en ökning som varit knappt en procentenhet mindre än enligt avtal.
Mäns och kvinnors löner skiljer sig fortfarande inom båda sektorerna och männens lön i kronor ligger över kvinnornas i båda grupperna. Löneskillnaderna har dock minskat sakta men marginellt, två procentenheter bland arbetarna och tre procentenheter bland tjänstemännen per år under 2000-talet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.