Trots att regeringen skjutit till pengar för att anställa mer personal inom äldreomsorgen har en tredjedel av Sveriges kommuner inte använt bidraget fullt ut.
I juni förra året beslöt regeringen att satsa på mer personal inom hemtjänsten. Under perioden 2015 till 2018 skulle totalt 7 miljarder kronor delas ut till kommunerna för att bekosta extrabemanningen.
Men när kommunerna i februari skulle rapportera till Socialstyrelsen hur bidraget använts under det första halvåret visade det sig att 96 kommuner, i olika hög utsträckning, inte använt sig av pengarna, rapporterar Svenska Dagbladet (SvD).
Endast 194 av landets 290 kommuner använde hela beloppet. 30 kommuner har använt mindre än halva beloppet och tre av dem – Höganäs, Malung-Sälen och Mölndal – har inte använt sig av bidraget alls.
Totalt har 166 miljoner kronor brunnit inne – och som kommunerna nu är skyldiga att betala tillbaka.
När kommunerna angett orsakerna till varför man inte anställt mer personal trots att man haft råd, pekar man främst på tidsbrist, rekryteringssvårigheter och osäkerhet kring nästkommande års bidrag.
– Jag vet att det blev kort om tid. Jag kan bara beklaga att vi inte fick igenom vår budget som planerat. Vi ansträngde oss väldigt mycket för att få ut pengarna till den 1 juli. Jag hoppas att man känner att man har bättre planeringsförutsättningar nu, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till SvD.
De 829 miljoner som hittills faktiskt har använts ska ha lett till 5 000 nya tjänster inom hemtjänsten och på särskilda boenden för äldre. Socialstyrelsen återkommer med en utförlig redovisning över pengarnas användning i september.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.