Anna-Lena Lodenius, poliser
Anna-Lena Lodenius är författare och expert på högerextremism. Foto: Flickr och Atlas/Jessica Segerberg

England Upploppen efter knivmorden i Southport har kallats de värsta i England på 13 år. Dagens Arena har pratat med Anna-Lena Lodenius, expert på högerextrema rörelser. Hon menar att det inte är otänkbart att liknande upplopp skulle kunna ske i Sverige. 

Efter förra veckans knivattack mot en danskurs i Southport har våldsamma upplopp skett i ett dussintal städer runtom i Storbritannien. Kravallerna började redan kvällen efter knivdådet, då över 50 poliser skadades under en attack mot en moské i samma stad. 

På sociala medier spreds falsk information om den misstänkta gärningsmannen bakom överfallet på dansstudion, som dödade tre unga flickor och skadade ytterligare tio personer. Bland annat hävdades det att mannen var asylsökande, att han var muslim och att hans namn var ”Ali Al-Shakati”. Mannen har nu identifierats som 17-åriga Axel Rudakubana. Innan hans identitet offentliggjordes av polisen fick det falska namnet dock stor spridning på internet. 

De pågående upploppen har alla präglats av rasistiska och antimuslimska slagord, och våldet har främst riktats mot människor som tros ha invandrarbakgrund. Bland annat har två hotell där asylsökande flyktingar hyses attackerats med tegelstenar. Våldet har fått enorm spridning, och även byggnader som bibliotek och affärer har bränts ned och vandaliserats.

– Det är inte längre organisationer som gör de här sakerna, utan det sker via internet. Det kommer en tändande gnista av något slag, som fångas upp av grupper och ska man försöka spåra det till vem som egentligen tog initiativ så är det ofta ganska svårt, säger Anna-Lena Lodenius, författare och expert på högerextrema rörelser.

I en artikel som TV4 publicerat poängterar terrorforskaren Hans Brun att kravallerna är unika i sin utsträckning. Både engelska och irländska nationalister har anslutit till upploppen, trots att grupperna vanligtvis sällan beblandar sig.

Drivs på av utomstående

Lodenius nämner även att våldsbejakande kampanjer kan drivas på av människor vars egna intressen gynnas, utan att de nödvändigtvis startat dem.

– Man skulle förmodligen kunna göra någon slags analys av varje enskild händelse och se vilka som har varit nyckelpersoner i att sprida sådant här budskap. Men det är klart att de inte alltid kan veta hur det landar och vilka som hakar på. Och det som också är typiskt är att de inte tar något ansvar för konsekvenserna, säger hon.

Bland dem som har anklagats för att ha drivit på kravallerna är Nigel Farage, partiledare för högerextrema Reform UK. Farage publicerade efter knivattacken en video där han antydde att polisen medvetet dolt sanningen om gärningsmannens identitet. I själva verket hölls Rudakubana till en början anonym eftersom han ännu inte fyllt 18.

Enligt en rapport från den antirasistiska organisationen Tell Mama har mängden antimuslimska hatbrott i Storbritannien dubblats år 2022 jämförs med 2012. Även i Sverige vittnar många om en allt mer öppet islamofobisk samhällsdebatt. Bland annat har både justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) nyligen anklagats för att bruka en retorik som avhumaniserar muslimer. Enligt Anna-Lena Lodenius är liknande upplopp i Sverige inte otänkbara.

– Det är en helt annan situation idag än tidigare därför att man har helt andra kanaler och möjligheter att sprida sig. Och det kan ju smitta från land till land också. Men det är vanligare med politiskt våld i England, och det finns ett mer tillspetsat politiskt klimat. Så ja och nej, säger hon.

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer utlovade under måndagen en armé av specialtränade poliser, som ska stå redo inför fortsatta kravaller.