Arbetstidsförkortning Arbetstiden bör sänkas till 35 timmar i veckan, enligt en arbetsgrupp från Socialdemokraterna. Förslaget har mötts av kritik från högern, men statsvetaren Ulf Bjereld tror att det vittnar om ”en socialdemokrati med stärkt självförtroende”.
Under sommaren har en socialdemokratisk arbetsgrupp under ledning av Annika Strandhäll utrett reformförlag ”för att reparera sprickorna i arbetslivet”. Det mest omtalade av förslagen, som presenterades av gruppen under fredagen, är en sänkning av arbetstiden till 35 timmar i veckan.
Arbetstidsförkortningen skulle ske gradvis, men omfatta hela samhället till år 2035. .
Ulf Bjereld, ”S-märkt” professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, ser förslagen som tecken på ett framåtblickande parti.
– Frågor om arbetstiden är klassiska på den här vänster-höger-dimensionen som Socialdemokraterna känner sig hemma på, och som man gärna vill ska dominera det politiska samtalet. Och därför försöker man nu gå fram med förslag som man både bottnar i ideologiskt och politiskt, säger han till Dagens Arena.
Mer generösa krav för sjukförsäkring
Andra förslag från förra veckans pressträff ska göra det lättare att erbjuda trygga anställningar och dyrare att utsätta personal för en bristfällig arbetsmiljö. Gruppen vill även göra prövningar av arbetsförmåga mer generösa för de som söker ersättning.
Socialdemokraterna har under de senaste tio åren mötts av hård kritik för sina åtstramningar av kraven för sjukförsäkring, som har lämnat många svenskar utan stöd. Forskaren Niklas Altermark beskriver ett utbrett hat mot Socialdemokraterna i Facebookgrupper för utförsäkrade.
Nu ser det ut som att partiet kan ha vänt i frågan.
– Det blåser ju svaga vänstervindar på sina håll i Europa. Vi fick en klar Labour-seger i Storbritannien. Socialdemokratiska partiet i Frankrike verkar ta och piggna till. Vi har socialdemokratiskt ledda regeringar i Danmark och i Norge. Så att det finns förutsättningar för Socialdemokraterna att gå fram med en mer vänsterorienterad politik än vad man har velat och kunnat under de senaste decennierna. Jag tror också att det finns en politisk vilja att pröva den vägen, säger Ulf Bjereld.
Kan ena partiet
Bjereld tror att arbetstidsfrågan kan samla partiet, och hjälpa dem att rekrytera nya medlemmar.
– Jag tror att internt i partiet finns det ett starkt stöd för att gå i den här riktningen. Borgerligheten kommer ju att gå emot flera av de här förslagen, men det tror jag också är en konflikt som Socialdemokraterna gärna tar. Jämfört med de frågor som under så lång tid nu har dominerat den politiska dagordningen – migration och invandring, brott och straff – så blir det här mycket bättre för Socialdemokraterna.
Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) kritiserade i bland annat SVT och TV4 den förslagna arbetstidsförkortningen, som han anser kommer att kosta skattebetalarna enorma summor. Förslaget har även fått ett negativt mottagande av Svenskt Näringsliv.
”Sverige står inför stora utmaningar vad gäller bland annat energiomställningen, de gröna industrisatsningarna, bostadsbristen och den åldrande befolkningen. För att hantera dessa utmaningar krävs stora arbetsinsatser. Att i detta läge minska utbudet på arbetskraft är helt fel väg att gå. Varje arbetad timme räknas”, skriver de i en rapport om arbetstidsförkortning.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.