Foto: PostNord/Tesla

Tesla På fredagen avslog Solna tingsrätt Teslas stämning av Postnord. Företaget döms också att betala cirka 6,5 miljoner kronor för Postnords rättegångskostnader. Ett väntat beslut menar facket. 

– Egentligen borde inte tingsrätten ha behövt hantera detta överhuvudtaget, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.

Det var i november förra året som Fackförbundet ST vidtog sympatiåtgärder i konflikten mellan IF Metall och Tesla genom att blockera postutdelning till företaget. För Tesla har blockaden inneburit att de inte kan få sina registreringsskyltar på vanligt sätt. 

I sin stämningsansökan går Tesla hårt åt mot både Postnord och staten genom Transportstyrelsen, eftersom Transportstyrelsen inte kan använda annan postleverantör än Postnord, då man följer Kammarkollegiets ramavtal.

”Detta tilltag kan inte beskrivas på annat sätt än som ett unikt angrepp på ett företag verksamt i Sverige, vilket alltså sker med Transportstyrelsens goda minne”, skriver Tesla.

”Ett väntat utslag”

På fredagen avslog Solna tingsrätt Teslas stämningsansökan. Skälet till domen är enligt chefsrådmannen Patrik Alm att staten ska vara neutral och domstolen får inte besluta på ett sätt som gör en lovlig stridsåtgärd verkningslös. 

Det var ett väntat utslag, menar Fackförbundet ST:s förbundsordförande Britta Lejon. Hon påpekar att tingsrätten inte borde behövt hantera ärendet överhuvudtaget. 

– I Sverige hanterar vi generellt arbetsmarknadskonflikter genom förhandlingar, inte genom domstolar. Tesla ska vända sig till Post- och Telestyrelsen ifall man har synpunkter på hur Postnord utför sitt uppdrag. Strejkrätten är inte föremål för rättslig prövning, säger hon i ett pressmeddelande.