Fyra av tio friskolegymnasium sparar inte elevernas slutbetyg enligt den nya skollagen. Det visar en omfattande kartläggning som Dagens Arena har genomfört.
Enligt den nya skollagen är friskolor skyldiga att skicka in slutbetyg för arkivering i den kommun där skolan finns. Dagens Arena har genomfört en enkätundersökning i landets samtliga kommuner.
Resultatet: Fyra av tio friskolor följer inte den nya lagen.
– Om detta stämmer är det väldigt allvarligt. Det är en anmärkningsvärt hög siffra. Friskolorna är skyldiga enligt lag att skicka in slutbetyg när eleverna slutar, säger Skolverkets chefsjurist Jonas Nordström till Dagens Arena.
Dagens Arena skickade en fråga till landets samtliga kommuner: Hur många fristående gymnasieskolor i er kommun har överlämnat, respektive inte överlämnat, slutbetygen för elever som gick ut 2012 och 2013?
84 procent av kommunerna svarade. För år 2012 omfattar undersökningen 466 friskolor. Av dessa hade 266 skickat in slutbetygen medan 200 – 43 procent – inte hade skickat in slutbetyg till kommunen.
Fyra av tio friskolor har alltså inte följt lagen.
Syftet med den nya lagen är att betyg från friskolor ska omfattas av samma grundlagsskydd kring offentlighet och arkivering som gäller handlingar som upprättas inom kommunala verksamheter – så som betyg som utfärdas av kommunala skolor.
Lagen ska garantera att eleven alltid kan få tillgång till sitt betyg, även om eleven tappat bort sin egen kopia eller skolan till exempel har gått i konkurs.
Den nya skollagen började gälla läsåret 2011/2012 och omfattar slutbetygen för två årskullar av gymnasister som tog studenten vårterminerna 2012 och 2013.
För år 2013 omfattar Dagens Arenas undersökning 461 friskolor. Av dessa hade endast 79 skickat in slutbetygen medan 384 – 83 procent – inte hade gjort det.
– Det här är allvarligt. Det kan bli så att elever hamnar i en situation där de inte har tillgång till något betyg. Om det exemplar de själva får, om det förkommer, och friskolan går i konkurs. Då finns det inget betyg att tillgå. Det kan drabba eleven när den ska söka sig vidare till högre utbildning eller söka jobb, säger Jonas Nordström.
Den nya skollagen säger ingenting om exakt hur lång tid friskolorna har på sig att skicka in betygen från det att eleven gått ut gymnasiet. Men Friskolornas riksförbund har tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, SKL, tagit fram riktlinjer för skolorna. Enligt organisationerna bör friskolorna skicka in betyg under höstterminen samma år som eleven avslutat sin utbildning.
Det innebär att friskolorna fortfarande har till december på sig att skicka in slutbetygen för 2013. Slutbetygen för 2012 skulle däremot varit inne redan i december förra året.
Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund, har inget svar på varför friskolorna inte har skickat in betygen.
– Att det skulle vara en så pass låg andel som följer lagen är inte en bild som vi känner igen. Men vi kommer självklart att kontrollera hur det här ser ut bland våra medlemmar, säger han.
Ansvaret för att följa lagen ligger på friskolorna, enligt Jonas Nordström på Skolverket.
– Skolhuvudmannen är skyldig att känna till vilka regler som gäller enligt skollagen. Den skyldigheten har man om man bedriver en friskola. Så man kan inte skylla på att man känner till vilka regler som gäller, säger han.
Skolverket kommer nu överväga att gå ut med ytterligare information till friskolorna.
– Sedan finns alltid möjligheten för Skolinspektionen att titta på detta och bevaka att skolorna följer det regelverk som finns, säger Jonas Nordström.
Vd för Friskolornas riksförbund, Claes Nyberg, erkänner att det här kan påverka förtroendet för friskolor.
– Det är klart att förtroendet påverkas alltid om man upplever att någon inte följer det som står i lagar och regler. Men i vilken grad det påverkar, det kan jag inte svara på, säger han.
Claes Nyberg erkänner att om betygen inte skickas in och lagras på ett säkert sätt hos kommunen så påverkar elevernas rättssäkerhet negativt.
– Regeln är ju införd av ett skäl, att man ska öka rättssäkerheten för eleverna, säger han.
– Skulle man åsidosätta det som lagen säger. Då är det klart, då minskar rättssäkerheten för eleven, säger Claes Nyberg.
____________________________
Fakta/Tidigare oreglerat
Fram till år 2008 fanns det ingen reglering kring hur friskolor skulle hantera betygshandlingar. Efter 2008 blev friskolorna tvungna att själva arkivera betygen. I och med den nya skollagen som började gälla för läsåret 2011/2012 är friskolorna skyldiga att skicka in slutbetyg för arkivering i den kommun där skolan befinner sig.
Läs även Dagens Arenas intervju med Deeqo Hussein som inte kan få tag på sitt betyg sedan hennes friskola gått i konkurs.
Läs också intervjuerna med Skolverket och Friskolornas riksförbund:
Fotnot: Dagen Arena har tidigare avslöjat att slutbetygen försvunnit för elever som tagit studenten från den konkursdrabbade JB-koncernens skola i Sundsvall år 2006 och 2007.
Efter publicering har vi fått följande kommentar från Danderyds kommun: “Vi har svarat på er enkät om leverans av slutbetyg från friskolor. Jag vill göra en rättelse i vårt lämnade svar. I Danderyds kommuns svar angav vi att kommunarkivet för läsår 2012/2013 inte har fått in betyg från friskolan Marina Läroverket. Det stämmer inte. Marina Läroverket har lämnat in betygskopior, dock hade informationen inte hunnit registreras i kommunarkivets arkivredovisningssystem. Därav den felaktigt lämnade uppgiften i enkätsvaret. Jag ber att uppgiften rättas till och att Marina Läroverket tas bort från er lista över skolor som inte har lämnat betyg.” Dagens Arena har uppdaterat vår sammanställning i enlighet med detta. Notera att detta gäller sammanställningen för 2012/2013.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.