Foto: Coop/Privat

Avtalsrörelsen 2025 Bibehållet ob och möjlighet till mertidsersättning är viktiga frågor för handelsanställda i slutspurten av årets avtalsrörelse. Dagens Arena har pratat med Cristina Vasilie förtroendevald för fackförbundet Handels på en Stora Coop-butik i Göteborg. 

Med bara dagar kvar innan detaljhandelsavtalet löper ut är avtalsförhandlingarna något det pratas mycket om på Cristina Vasilies arbetsplats på Stora Coop i Göteborg.

 Ersättning för mertid

Ob-ersättningen har blivit en het fråga inom handeln, efter att arbetsgivarorganisationen Svensk Handel gått ut med förslag om att sänka och omfördela ersättningen. Något som skapat oro bland många handelsanställda.

– Jag jobbar helg varannan vecka. Utan mitt ob skulle det inte gå runt. Min lön är så låg att jag inte skulle klara mig. Dessutom är det en rättvisefråga. Om man jobbar obekväma arbetstider är det inte mer än rätt att man också får bättre betalt. Jag avstår från att umgås med mina barn på kvällar och helger. Det gör jag för att jag behöver de där extrapengarna, säger Cristina Vasilie.

Hon är själv garanterad 32 timmar i veckan. Många av hennes kollegor har betydligt färre timmar än så på kontraktet. Trots det får varken hon eller hennes kollegor extra ersättning när de jobbar fler timmar än vad som står i deras anställningsavtal. Därför driver Handels tillsammans med det övriga LO-kollektivet att deltidsanställda ska få ersättning för de timmar de jobbar utöver sitt arbetskontrakt.

– Jag och många av mina kollegor jobbar inte heltid. Att då få extra ersättning för att man jobbar mer än det man har på kontraktet skulle göra väldigt stor skillnad, säger Cristina Vasilie

Enligt henne är det en rättvisefråga.

– Om man har heltid och behöver jobba mer får man övertidsersättning. Jag tycker att det är en självklarhet att samma sak ska gälla för deltidsanställda. Det är dessutom en jämställdhetsfråga eftersom de flesta som jobbar deltid är kvinnor, säger Cristina Vasilie.

Lön viktigast

Som fackligt ombud får Cristina Vasilie många olika frågor om avtalsförhandlingarna. Men det är framför allt ett område som dominerar.

–  Om man ska sammanfatta det kan man säga att det handlar om allt som har med löner att göra. Minimlön, löneökning, ob och mertidsersättning. Allt annat, som extra semesterdagar och de här bitarna som man har ställt som krav, de är också viktiga. Men det är inte det som pratas högst om, det är lönen.

Precis som i tidigare avtalsrörelser är det även denna gång fack och arbetsgivare inom industrin som går före och sätter ett lönemärke för resten av arbetsmarknaden.

– Det känns okej så länge man har med sig de andras perspektiv och inte bara industriarbetarnas, säger Cristina Vasilie.