Bild: Flickr/News Øresund - Johan Wessman
Bild: Flickr/News Øresund - Johan Wessman

Barn som försvinner avviker oftast tidigt i asylprocessen. Kopplingen till barnens möjligheter att få asyl är tydlig, visar en ny rapport från Lässtyrelsen.

Det har aldrig kommit så många ensamkommande barn till Sverige som under 2015, då 35 369 barn sökte asyl. Under samma period avvek 422 barn, 39 flickor och 383 pojkar.

I en ny rapport från Länsstyrelsen i Stockholm har man undersökt vilka barn som försvinner och varför. De senaste åren har framförallt barn från Marocko varit överrepresenterade bland de försvunna barnen, följt av barn från Algeriet, Afghanistan, Somalia och Syrien.

Man kan också se att försvinnanden är kopplade till barnens möjligheter att få uppehållstillstånd i Sverige. Barn från till exempel Marocko och Algeriet, som endast i få fall beviljas asyl, försvinner ofta tidigt i asylprocessen och är mindre benägna att söka asyl i över huvud taget.

I rapporten presenteras också en rad åtgärder för att förhindra att barn avviker. Det handlar bland annat om att bättre förbereda barn på ett eventuellt avslagsbesked, utbilda gode män så de bättre kan fånga upp signaler och ta fram bättre anpassade boenden för barn som är mest utsatta och där risken för att barnet försvinner är stor.

– Till exempel skulle man kunna ha boenden med mer personal och mindre barngrupper, säger Amir Hashemi-Nik, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Amir Hashemi-Nik lyfter också fram att frivilligorganisationerna har en viktig roll. Många ensamkommande barn har lågt förtroende för myndigheter och undviker att ta kontakt med vuxna.

– Därför är det viktigt att ha en verksamhet med låga trösklar, det vill säga utan krav på uppehållstillstånd eller att vara inne i asylprocessen, där barn kan få stöd och information, säger han.