Antalet förskolegrupper med minst 20 barn har blivit 50 procent fler sedan 2006. ”Pass” svarar Maria Arnholms statssekreterare på varför regeringen tog bort statsbidraget som tidigare fanns för att minska barngrupperna.
Sedan den sittande regeringens inträde har personaltätheten i förskolan minskat och barngruppernas storlek ökat, framförallt de riktigt stora grupperna. En femtedel av barngrupperna består av minst 20 barn, det är en ökning med mer än 50 procent sedan 2006.
En anledning kan vara alliansens avskaffande av det statsbidrag som Socialdemokraterna införde år 2004 för att minska barngrupperna. Ett bidrag som gjorde att 2000-talets högsta personaltäthet och minsta grupper på förskolan nåddes, enligt Skolverket.
Enligt alliansens valmanifest vill de nu satsa 350 miljoner kronor 2015–2017 på att minska barngrupperna i förskolan. De vill ha ett prestationsbaserat stöd sökbart av huvudmän som visar hur de ska minska barn- och elevgrupperna. Exakt hur detta ska gå till är dock oklart.
– Det finns inget färdigt förslag, det är inte lätt att hitta den bästa konstruktionen. Det som står i vårt valmanifest är mer en markering att regeringen vill värna om de små barnen, säger förskoleministern Maria Arnholms (FP) statssekreterare Ulrika Stuart Hamilton.
På frågan om varför regeringen avskaffade statsbidraget svarar hon att ”jag blir dig svaret skyldig, jag säger pass”. Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor, har en klar uppfattning.
– De avskaffade större delen av de satsningar som fanns i utbildningssystemet. Det fanns ingenting i utbildningsperspektiv som motiverade att ta bort dem, utan var enbart ett sätt att finansiera skattesänkningarna, säger Baylan.
Sämre arbetsmiljö för personalen och mindre trygghet för barnen är några av konsekvenserna som stora barngrupper i förskolan får, menar Ibrahim Baylan.
– Det blir mer förvaring och mindre lärande. Vi vill ha ett maxtak på 15 barn i grupperna och har beräknat att det kostar 4,4 miljarder under kommande fyra år, säger Baylan.
De borgerliga partierna tror inte att ett maxtak i grupperna kan göra skillnad. Ulrika Stuart Hamilton ”passar” också på frågan om hur många barn per grupp som kan anses lämpligt.
– Det går inte att svara på vad som är ett rimligt antal. Vi har inte riktning mot en viss kvot. Det finns stora grupper som fungerar bra och små grupper som fungerar dåligt, säger Stuart Hamilton.
Uppdatering: Ulrika Stuart Hamilton har under fredag förmiddag via mejl förklarat att statsbidraget inte avskaffats, utan bara inte längre varit öronmärkt för att uppnå små barngrupper. Många kommuner har prioriterat platsgaranti snarare än kvalitetsaspekter, som lämpliga gruppstorlekar och ändamålsenliga lokaler.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.