HAVSMILJÖ Tappad fiskeutrustning står för 10 procent av plastskräpet i haven och leder till att mängder av djur dör intrasslade i ”spöknät”. En ny rapport visar omfattningen på problemet.
Problemet med fiskeredskap som blir kvar i hav och sjöar har varit uppmärksammad en längre tid och ingår i Havs- och vattenmyndighetens åtgärdsplan för god havsmiljö 2020. Yrkesfiskare som förlorar sina redskap och inte lyckas bärga dem är skyldiga att rapportera förlusten till myndigheten – och det pågår flera projekt för att spåra och städa upp utrustning.
Nu visar en ny rapport från miljöorganisationen Greenpeace att de uppskattningsvis 640 000 ton fiskeutrustning som försvinner i havet varje år blir kvar lång tid efter att fisket avslutats. Rapporten Ghost gear: the abandoned fishing nets haunting our oceans visar att 6 procent av alla fiskenät som används, 29 procent av långlinorna och 9 procent av fiskeburarna blir kvar i haven som avfall.
Studier visar dessutom att havets flytande sopberg innehåller stora mängder fiskeutrustning. Till exempel består hälften av skräpet i det 42 000 ton stora flytande sopberg som benämns Great Pacific Garbage Patch av fiskenät.
Vid dykningar från Greenpeace-fartyget Arctic Sunrise i Mount Vema utanför Sydafrika har spår av spöknät och utrustning hittats trots att yrkesfiskning inte längre förekommer i området.
– Långt efter att fiskeredskapen fyllt sitt ursprungliga syfte, så fortsätter de i form av spöknät och lösa fiskelinor, att döda marint djurliv. De förorenar unika ekosystem, här i Mount Vema. Det är så ofattbart grymt att se hur en sådan plats förstörs av destruktivt fiske – och att det får ett sådant avtryck även på så pass här avlägsna platser, säger Thilo Maack, dykare och marinbiolog som leder arbetet ombord på Arctic Sunrise.
Utöver nedskräpningen som den förlorade fiskeutrustningen innebär, orsakar spöknäten också stor skada bland djurlivet i haven. I ett av de mer uppmärksammade fallen hittades 300 döda havssköldpaddor i ett och samma nät i havet utanför Mexiko.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.