aborträtt Teodora del Carmen Vásquez dömdes till 30 års fängelse – för att hennes barn var dödfött. Nu ägnar hon sitt liv åt att hjälpa andra drabbade kvinnor och försöka ändra El Salvadors stenhårda abortlagar.
I februari i år fick Teodora del Carmen Vásquez lämna fängelset, efter 10 år och sju månader. Hon blev aldrig frikänd från anklagelserna att hon mördat sitt barn, men internationell uppmärksamhet kring fallet gjorde att hon släpptes fri.
Sedan dess har hon fortsatt kämpa för att andra kvinnor som fängslats för abort eller anklagade för mord på sina barn ska friges, och för att ändra de hårda abortlagarna i El Salvador.
– Jag är inte rädd, jag har suttit i fängelse där det var skrämmande – nu är jag aldrig rädd. Jag har blivit väldigt förolämpad via sociala medier, men det är ytterligare ett hinder som måste rivas. Jag är villig att göra det, säger Teodora del Carmen Vásquez.
Nu befinner hon sig i Sverige för att ta emot Per Anger-priset, som är regeringens pris för mänskliga rättigheter.
– Jag känner mig väldigt glad att Sverige har beslutat att ge mig priset och väldigt stolt över mitt arbete.
Allt började när Teodora del Carmen Vásquez väntade sitt andra barn som 23-åring. Hon var på jobbet när värkarna satte igång, och hon ringde efter en ambulans – utan att hjälp kom. Teodora tvingades föda sitt barn själv, och när barnet kom ut visade det sig vara dött.
– Jag förlorade min dotter, det var det värsta som har hänt mig, säger Teodora del Carmen Vásquez.
Långt efter att hon slagit larm dök polisen upp.
– När polisen äntligen kom frågade de vem som var mor till barnet, och jag sa att det var jag. I det ögonblicket bestämde de sig för att jag hade dödat barnet. Trots att de som egentligen var skyldiga till att mitt barn dog är polisen själva, som inte såg till att skicka hjälp i tid, säger hon.
Att sitta i fängelse som oskyldig gjorde mig väldigt arg, det gav mig mod.
Teodora del Carmen Vásquez dömdes till 30 års fängelse för mord, trots brist på bevis. Först när kvinnorättsorganisationen Agrupación ciudadana uppsökte fängelset förstod hon att flera av de andra intagna satt där av samma anledning som hon.
– Att sitta i fängelse som oskyldig gjorde mig väldigt arg, det gav mig mod. Och när jag förstod att jag inte var ensam om att vara drabbad, blev jag ännu argare.
Genom att organisera sig i fängelset och offentliggöra sina historier lyckades kvinnorna bli kända internationellt och med Teodora som språkrör började, tillsammans med internationella organisationer, kampen för att de skulle friges. Förra året beviljades Teodora del Carmen Vásquez resning, men rätten valde att inte frikänna henne. Strax därefter blev hon ändå frisläppt.
I dag kämpar Teodora del Carmen Vásquez bland annat genom organisationen Agrupación ciudadana för att frige eller mildra straffen för 24 kvinnor som sitter fängslade på grund av aborter eller anklagade för mord på sina barn
– För elva av de 24 kvinnorna har vi lagt fram en begäran om strafförmildring. Andra domar har ska överklagas eller helt upphävas, begär vi. Evelyn har precis fått sin dom annullerad, säger hon.
Evelyn Hernandez är ett annat uppmärksammat fall – en 19-årig kvinna som dömdes för mord efter ett missfall.
Även om kvinnornas kamp ännu inte har lyckats frige alla eller upphäva abortlagarna, har det gjort att antalet nya kvinnor som döms minskat.
– Det året jag fängslades var det fem andra kvinnor som drabbades av samma sak. Nu kommer det färre nya fall. Det beror bara på den internationella uppmärksamheten kring den här frågan, kvinnorna i El Salvador börjar känna att de inte är ensamma.
Även efter frisläppningen ger organisationer som Teodora arbetar med stöd till kvinnorna: psykologiskt stöd, tillfällig bostad, hjälp att hitta ett nytt jobb eller studera.
– Det är väldigt svårt för de som har suttit i fängelse att få ett jobb. På alla arbetsplatser kräver de att man ska visa upp att man inte har straffats. Så vi söker jobb åt dem via vänner, bekanta och nätverk.
El Salvador är ett väldigt konservativt och religiöst land, och religionen påverkar inställningen till abort väldigt negativt, enligt Teodora del Carmen Vásquez.
Krävs det att kyrkan ändra inställning för att ändra lagarna?
– Det skulle behövas, men det känns nästan omöjligt. Just nu känns det som att de är väldigt slutna i fråga. Det kanske ser ut som att vi slår slag i tomma luften, men vi tror att vi lyckas någon gång – även om vi själva hinner dö innan vi får uppleva en förändring.
Det kanske ser ut som att vi slår slag i tomma luften, men vi tror att vi lyckas någon gång.
Teodora del Carmen Vásquez säger dock att deras kamp för kvinnors rättigheter har lyckats ändra inställningen hos en del vanliga invånare i El Salvador.
På flera håll i världen växer nu politiska krafter som vill inskränka aborträtten. Att inte sluta göra motstånd är enda sättet att hindra en sådan utveckling, menar Teodora del Carmen Vásquez.
– Vi får inte sluta kämpa. Kvinnor har inte tid att slappna av, det gäller att vi är vaksamma – Det är nog nu!
Under tiden i fängelse fick hon bara träffa sin son en eller två gånger om året. Han hann bli 13 år innan hon släpptes. Men sedan dess har de hunnit bygga upp en stark relation igen, berättar hon, och han är med under Sverige-besöket.
– Min son tycker att hans mamma är en hjälte, säger hon och skrattar.
Förutom att arbeta heltid för organisationer som kämpar för de fängslade kvinnorna, håller Teodora på att läsa upp sina betyg för att kunna söka in på universitetet.
– Kvinnorna som fängslats behöver hjälp att försvara sig i rätten, men också psykologiskt stöd. Vi har redan bra advokater som hjälper dem, så jag har tänkt att jag ska bli psykolog, säger Teodora del Carmen Vásquez.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.