Skolan Academedia växer både i Sverige och internationellt. Det visar företaget delårsrapport som släpptes på torsdagsmorgonen. Samtidigt väntas företagets aktieägare få uppemot 300 miljoner kronor utöver den vanliga utdelningen, via så kallade inlösenprogram. Det är ett sätt att undkomma debatten om hög aktieutdelning, enligt Marcus Larsson, på tankesmedjan Balans.
Under torsdagen släpptes Academedias senaste delårsrapport, med fokus på första kvartalet 2024/2025. Skolkoncernen redovisar en vinst på 93 miljoner kronor före skatt. Under samma period föregående år låg siffran på 77 miljoner.
Dagen innan delårsrapporten föreslog Academedias styrelse ett frivilligt inlösenprogram, som skulle tillåta aktieägare att lösa in aktier för cirka 30 procent mer än värdet. Förslaget ska röstas om på Academedias årsstämma den 28 november.
Programmet innebär att aktieägarna får en ”extrautdelning” från företaget genom att sälja tillbaka sina aktier till Academedia för ett högre pris.
Samma program har använts under tidigare verksamhetsår. Under förra året tackade 97 procent av aktieägarna ja till Academedias erbjudande, och 266 miljoner kronor delades ut via inlösenprogram. Årets extrautdelning väntas hamna på uppemot 300 miljoner kronor.
– Det är för att det är lite mindre politiskt känsligt. Man kan säga utåt att ”Vi delar bara ut 1,75 kronor per aktie till ägarna”. Debatten om marknadsskolan har ju handlat mycket om utdelning, säger Marcus Larsson, lärare och grundare av tankesmedjan Balans som fokuserar på välfärdsarbetares arbetsmiljöförhållanden.
”Man anpassar sig till utländska ägare”
Inlösenprogrammen har också skattefördelar, särskilt för utländska aktieägare.
– Academedia har ju 60 procent utländska ägare. Man anpassar sig dels till att försöka komma undan frågan om hög utdelning, för den är ju politiskt känslig. Men det här andra sättet gör också att utländska ägare får skattefördelar, vilket visar att man tar hänsyn till deras vilja, säger Marcus Larsson.
Resultaten i delårsrapporten var inte särskilt överraskande, menar Larsson. Att skolkoncernen ökar i värde tolkar han som ett tydligt tecken på att aktieägarna inte känner någon oro över en mer restriktiv friskolepolitik. Detta trots regeringens pågående utredningar av friskolan.
– Man har ju tagit tillbaka mycket av det man tappade när debatten om marknadsskolan var som hårdast. Man är inte orolig, i alla fall utåt, för att regeringens utredningar ska påverka bolaget någonting. Det tror inte marknaden heller, för då skulle man inte ha gått så bra på börsen som man har gjort det senaste året. Det är hårda ord från Liberalerna, men det är ingenting som börsen tar på allvar, säger han.
Dagens Arena har sökt Academedia för en kommentar men de har avböjt och hänvisat till tidsbrist.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.