Fler delar lika på föräldrapenningen. Men utvecklingen går långsamt.
Det finns en tydlig koppling mellan utbildning och uttag av föräldrapenningdagarna, visar statistik från Försäkringskassan.
Bibliotekarier, kemister och civilingenjörer är exempel på yrkesgrupper där kvinnor och män delar mest lika. Till exempel tar manlig bibliotekarie i snitt ut 137 dagar till dess att barnet fyllt två år, vilket kan jämföras med ett genomsnitt i landet på 69 dagar för män.
Manliga vd:ar och verkschefer hör till dem som delar minst jämställt på föräldrapenningdagarna. De tog bara ut 35 dagar i snitt och nästan hälften av gruppen tog ut färre än fem dagar fram till barnets tvåårsdag.
Undersökningen visar också att färre än hälften av alla pappor tar ut fler än de 60 reserverade dagarna (som efter 1 januari i år utökats till 90 dagar).
– Kvinnor står fortfarande för den stora delen av föräldrapenninguttaget. Andelen par som delar lika har ökat från 8 procent för barn födda 2005 till 14 procent för barn födda 2013, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.