Film Ett mångbottnat HBTQI-drama om ensamhet och förlust. Jon Andersson har sett Andrew Haighs nya film som har premiär i helgen.
En spökhistoria, ett HBTQI-drama och en berättelse om att förlora sina närmaste. Andrew Haighs film All of Us Strangers är allt detta på samma gång. Filmen handlar om Adam (Andrew Scott) som blir föräldralös vid 12 års ålder, då hans föräldrar dör i en bilolycka. Som ett mirakel får Adam i vuxen ålder möjlighet att träffa sina föräldrar igen. Men är de spöken eller utspelar sig dessa möten bara i Adams huvud?
Briljant grepp
Oavsett hur det ligger till med den saken är det ett briljant grepp. I föräldrarnas hus är det fortfarande 1987 och de ser ut precis som de gjorde innan de dog. Det gäller också deras värderingar som är lika gammaldags som mammans turkosa mysdress eller pappans mönstrade koftor . När Adam berättar för sin mamma att han är gay har hon först svårt att acceptera det. Hon undrar om han inte är rädd för att få AIDS och om han inte är ledsen för att han inte kan skaffa barn. När Adam förklarar att samhället förändrats och att det inte ser ut på samma sätt längre, har hon svårt att tro honom. Adams far blir mindre chockad av beskedet, och medger bland annat att han hörde sonen gråta på sitt rum som liten. När Adam frågar varför pappan inte kom och tröstade honom brister det till slut för fadern.
Men Adam får inte bara chansen att äntligen komma ut för sina föräldrar. Mamman och pappan får också bearbeta hur de var som föräldrar och höra om vad som hände med sonen efter att de dog.
Parallellt med besöken i föräldrarnas hus startar Adam en kärleksaffär med Harry (Paul Mescal), en yngre man som bor i samma lägenhetshus som Adam. Med Harry får Adam känna den ömhet och närhet som han längtat efter så många år. En kärlekshistoria som skildras på ett väldigt fint sätt. Inte minst på grund av det lyckade samspelet mellan Andrew Scott och Paul Mescal.
På många sätt perfekt
På det stora hela är skådespeleriet i toppklass. Andrew Scott är briljant i huvudrollen som den sårbare och känsliga Adam. Paul Mescal är också mycket bra som älskaren Harry och Claire Foy och Jamie Bell övertygar i rollerna som Adams föräldrar.
Att låta Adam återförenas med sina döda föräldrar i barndomshemmet är ett lyckat grepp både filmiskt och berättarmässigt. Scenen när vuxne Adam inte kan sova och kommer över till sina föräldrars säng iförd en gigantisk pojkpyjamas är briljant. För att ta ett exempel.
All of Us Strangers är på många sätt en perfekt film. Slutet är dock inte helt tillfredställande, vilket drar ner betyget lite. Samtidigt finns det så många fantastiska scener i filmen att det inte gör särskilt mycket. All of Us Strangers är en av de finaste skildringarna av ensamhet, acceptans och förlust jag sett på länge. Det räcker väldigt långt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.