Malin Ragnegård, Kommunal, Veli-Pekka Säikkälä och Johan Lindholm, LO samt Linda Palmetzhofer, Handels. Foto: LO

Avtal 2025 Seko meddelade på fredagsförmiddagen att man står bakom LO-samordningen. Det innebär att endast Transport står utanför. 

Det var länge osäkert om Seko skulle ställa sig bakom de gemensamma kraven. Det efter att man först sa nej, då samordningen presenterades för en dryg månad sedan. Men på fredagsförmiddagen kom besked om att man ändrat sig.

Ensamma om kritik

Förbunden motiverar sitt beslut på följande sätt i ett pressmeddelande.

“Seko har tidigare varit kritiska till att frågan om arbetstidsförkortning saknas i denna plattform vilket ledde till att vi reserverade oss mot beslutet på representantskapet. Vi var ensamma om den kritiken, en stor majoritet tyckte annorlunda och nöjde sig med att frågan om en arbetstidsförkortning ska utredas. En utredning ska presenteras i maj 2025. Av erfarenhet vet vi att det är svårt att som enskilt förbund driva egna frågor som ligger utanför LO-samordningen, i synnerhet frågor som är kopplade till låglönesatsningar. Man ska också vara medveten om att det så kallade ”märket” på svensk arbetsmarknad nuförtiden är låst och det som gäller på hela arbetsmarknaden.”

Elektrikerförbundets förhandlingschef Mikael Pettersson förklarar varför förbundet valt att ställa sig bakom samordningen.

– Vi säger ja till LO-samordningen eftersom vi blir starkare tillsammans. Genom att gå ihop stärker vi förutsättningarna för förbättrade kollektivavtal för våra medlemmar, säger Mikael Pettersson, till Dagens Arena. 

Ersättning för mertid viktigt

Hotell- och restaurangfackets ordförande Eva-Lotta Ramberg anger liknande skäl. Hon ser styrkan i att förbunden står bakom samma förslag som ett viktigt skäl att ställa sig bakom samordningen. 

– Det har gagnat oss tidigare att vi har stöttning av övriga förbund när vi avtalsförhandlar. Sen är innehållet viktigt och bra och något vi står för i alla delar, säger hon till Dagens Arena.

LO-samordningens krav är bland annat att lägstalönerna ska höjas och att ersättningen för mertid, övertidsersättningen för de som jobbar deltid, ska vara högre. 

För Hotell- och restaurangfacket är det särskilt viktigt att få igenom höjd ersättning för mertid, framhåller Eva-Lotta Ramberg. Dagens Arena har tidigare skrivit om en dom från EU-domstolen i somras som slår fast att det är diskriminering att deltidsanställda har lägre övertidsersättning än de som jobbar heltid. LO menar nu att det är särskilt viktigt att kollektivavtalen lever upp till EU-rätten.

– Den här frågan har varit viktig för oss i många år, eftersom vi har för många som inte kommer upp i heltid. Men det blir lite mer belyst i den här samordningen. Som en del av arbetet med att göra heltid till norm på arbetsmarknaden kräver vi nu gemensamt att ersättningen för mertid höjs så att diskrimineringen av deltidsanställda stoppas, säger Eva-Lotta Ramberg.

Gynnar medlemmarna

Kommunals ordförande Malin Ragnegård menar att många delar i samordningen är viktiga och gynnar förbundets medlemmar. 

– Låglönesatsningen, att höja lägstalönerna i våra kollektivavtal, är särskilt viktigt för oss. Men även deltidsfrågan är viktig, säger hon till Dagens Arena.

Är ni nöjda med lönekravet på 4,2 procent?

– Ja, det är en avvägning. Det är en väldigt hög siffra, den näst högsta i modern tid. Det är klart man kan önska mer, vi organiserar medlemmar som förtjänar högre löner, som har fått det tufft ekonomiskt. Men det är bra att man landade här, säger hon.

Dagens Arena har pratat med 12 LO- förbund och frågat om de står bakom samordningen. Vi har däremot inte lyckats nå Musikerförbundet för en kommentar. Förbundet har dock tidigare uppgett att man står bakom samordningen.