Dyrare, sämre och hårt kritiserat från alla håll. Ändå valde den borgerliga alliansen att på onsdagen förlänga avtalet med Volvo IT.
Stockholms stad har de senaste åren använt ett IT-system som levererats av företaget Volvo IT. Systemet har kritiserats skarpt för hur det har påverkat gymnasieskolorna i Stockholm, både i hur det har fungerat i verksamheten och för att skolornas kostnader har rusat iväg. Volvo IT:s system beskrivs som opraktiskt och dåligt anpassat för skolmiljön, vilket Dagens Arena kunde berätta om tidigare i mars. Utbildningsförvaltningen har konstaterat att på många skolor har kostnaderna för IT fördubblats. Allt detta har skett samtidigt som Stockholms gymnasieskolor har drabbats av en ekonomisk kris. Volvo IT-avtalet pekas ut som en av huvudorsakerna till att de flesta skolor i dag dras med ett underskott. Den besparing man hoppades uppnå har uteblivit. I stället har notan stigit från 135 miljoner kronor till 343 miljoner kronor sedan Volvo IT tog över.
På onsdagen beslutade den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus trots det att avtalet med Volvo IT redan nu förlängs med två år.
Oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) menar att stadshusmajoriteten visste redan innan det ursprungliga avtalet slöts att det skulle bli dyrare. Men han säger att det inte spelade någon roll då, för upphandlingen handlade inte om att skapa ett bättre it-system.
– Poängen var inte att göra det billigare och bättre, det var att IT-systemet skulle privatiseras, säger han till Dagens Arena.
Mogert och Socialdemokraterna ville inte förlänga avtalet på onsdagen utan verkade i stället för att man skulle utvärdera och se över avtalet.
– Det bästa för skolornas del vore om vi lämnade det här avtalet så fort som möjligt. Man skulle kunna förbereda redan nu för en annan lösning, säger han och fortsätter:
– Om man absolut vill upphandla de här tjänsterna så går det att göra på ett sätt som är anpassat till skolornas behov.
Roger Mogert menar att Volvo IT-systemet har visat sig orsaka problem i alla kommunala miljöer som inte är rena kontorslandskap.
– Där man använt datorerna i själva verksamheten, som på skolorna och i biblioteken och på Stadsteatern, där har det inte fungerat.
Per Olsson är gruppledare för Miljöpartiet i utbildningsnämnden. Hans parti har från början varit kritiska till upphandlingen, framför allt på grund av osäkerheten i att vad det skulle komma att kosta.
– Nu har det också visat sig att vi låst in oss i ett IT-system som skolorna tycker är sämre än det varit tidigare.
Per Olsson säger att Stockholm har många lärare som är duktiga på att använda IT i undervisningen, flera stycken som har blivit prisbelönade för det. Han tycker att man borde ha lyssnat mer på de lärarnas åsikter innan man gjorde upphandlingen.
– Jag tror att man har gjort en upphandling utan att tänka efter och utan att utgå från skolornas behov, säger han och fortsätter:
– Vi har föreslagit att Stockholm ska ha en it-strategi som utgår från lärare och rektorers behov, i stället för att vi ska sitta på stadshuset och tvinga in skolorna i ett system de inte vill ha.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.