Efter ett år med förkortad arbetstid vid ett äldreboende i Göteborg mår både personalen och de boende bättre. Men nu vill alliansen och SD avbryta projektet i förtid.
Sedan i februari 2015 har personalen vid Svartedalens äldreboende i Göteborg fått arbeta sextimmarsdagar med bibehållen lön. Ett pilotprojekt som uppmärksammats på flera håll i världen. Och den förkortade arbetstiden har gett goda resultat, visar en forskningsrapport som publiceras i dag, skriver DN.
Antalet sjukskrivingar är färre och personalen känner sig piggare, friskare och motionerar mer. Också de boende upplever att de får en bättre omsorg.
Men allianspartierna och Sverigedemokraterna vill nu avsluta pilotprojektet, som är tänkt att pågå till slutet av 2016. I mars fick Alliansen med stöd av SD igenom en motion om att lägga ned projektet med omedelbar verkan. Och i dag, torsdag, avgörs frågan i kommunfullmäktige.
Samtidigt förbereder Västerbottens läns landsting att införa ett försök med förkortad arbetstid. Planen är projektet ska dra igång i höst.
– En arbetstidsförkortning kan ju vara en faktor som bidrar till en bättre arbetsmiljö, attraktivare arbetsplatser och lägre sjuktal, säger Johanna Näslund, HR-direktör i Västerbottens läns landsting till TT.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.