Moderaternas ras fortsätter och i storstäderna ringer varningsklockorna. SD får svårare att utnyttja en vågmästarroll – om resultatet står sig.

Texten uppdateras löpande.

De rödgröna partierna får sammanlagt 49,8 procent i SCB:s novembermätning. Det innebär att de rödgröna partierna får en egen majoritet eftersom man – om resultatet står sig till valdagen – i mandatfördelningen räknar bort dem som röstat på “övriga partier”. Även inom Socialdemokraterna och Miljöpartiet dras förmodligen en suck av lättnad. Tillsammans är de två partierna starkare än vad allianspartierna är tillsammans. Det innebär att SD:s vågmästarroll  minskar i två tydliga aspekter. Sammanlagt får de rödgröna partierna 6,2 procentenheter mer i stöd än vad de tre partierna fick i valet 2010.

Kristdemokraterna kan möjligtvis tillfälligt andas ut. I majmätningen kom partiet inte över fyraprocentsspärren med stöd från 3,6 procent av väljarstödet. Nu hamnar man på rätt sida gränsen med 4,1 procent av väljarstödet, och ökningen är statistiskt säkerställd. Jämfört med valet 2010 är siffrorna dock ett bakslag för KD, med en minskning på 1,5 procent.

SD går framåt och är nu Sveriges tredje största parti. Partiet får en statistiskt säkerställd ökning jämfört med både valet 2010 och majmätningen. Hittills har dock SD inte någon större grund för strategin att försöka ta väljare från S. Partiet har en nettovinst på 1,9 procent från Moderaterna. Från S har man hittills enbart fått 0,4 procent i nettovinst. Med tanke på att att det går så pass knackigt för alliansen får SD svårare att spela på en vågmästarroll om resultatet står sig. S och MP får tillsammans större röststöd än alliansen, och tillsammans med V är man mycket nära en majoritet.

Varningsklockorna ringer för M i storstäderna
Moderaterna tappar stort i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det framkommer när man jämför den mätning som gjordes hösten 2010 med den nu publicerade mätningen. Hösten 2010 fick M 39,5 procent i Stockholm – nu får partiet 29,1 procent. I Göteborg fick partiet 35,6 procent och i dag 27,8 procent. I Malmö märks samma utveckling. 2010 fick M 45,5 procent och nu 24,7 procent.

Uppgång för S i storstäderna
Storstäderna är en ljusning för S när man jämför hösten 2010 med hösten 2013. I Stockholm nådde partiet 24,1 procent hösten 2010, medan man nu når 29,1 procent. S har också ökat i Stockholm jämfört med vårens mätning, när man fick 27,8 procent i Stockholm.

I Göteborg fick S 24,4 procent hösten 2010, medan man nu får 29,4 procent. I Göteborg har man också ökat sedan våren när S fick 27,6 procent. I Malmö har S ökat från 24,2 procent till 32 procent. Däremot har en markant minskning skett sedan vårens mätning då S fick 38,7 procent.

Folkpartiet får se upp
Hösten har varit tuff för Folkpartiet. Skolan har varit ett hett debattämne och friskolesystemet har fått mycket kritik. I SCB-mätningen tappar FP 0,6 procent jämfört med vårens mätning och 1,7 procent sedan valet 2010. SCB:s mätning gjordes dock innan PISA-studien publicerades och kritiken mot den förda skolpolitiken kommer nu att öka i styrka. Det innebär att Folkpartiet snabbt måste hitta en annan fråga att vinna väljarstöd på – samtidigt som man sannolikt kommer att fortsätta att tappa på grund av problemen för den svenska skolan.

LO-männen röstar på SD
Sverigedemokraterna blir ett allt större parti bland de manliga LO-medlemmarna. Jämfört med hösten 2010 har stödet gått från 5,9 procent till 14,7 procent. Bland kvinnor tycks det ett tidigare ökande stöd ha hejdats. I november 2010 gav 3,4 procent av kvinnorna SD sitt stöd. Det ökade till 5,3 procent i maj i år för att nu minska till 4,5 procent.

Totalt sett fick dock inte SD så stort stöd bland LO-medlemmarna som man möjligtvis hade kunnat befara. I november fick nyheten om att var sjätte LO-medlem skulle kunna tänka sig att rösta på SD stor spridning. I SCB-mätningen framkommer dock att stödet är 10,2 procent.

Vänstervind fortsätter bland TCO- och Saco-medlemmar
Redan i majmätningen kunde en vänstervind skönjas. Då fick S, V och MP tillsammans 54 procent från TCO-medlemmarna. Den siffran har nu ökat till 55,8 procent. Bland Sacomedlemmar får de rödgröna partierna stöd från 49,6 procent.

Utmaning för S: Att lyfta inför valåret
Socialdemokraterna har tappat 1,3 procentenheter sedan majmätningen. Partiet har en tydlig utmaning i att vända utvecklingen fram till valet. Det finns ingen enhetlig trend kring att olika väljargrupper byter från S till övriga partier. Kanske är det här partiets stora utmaning ligger; det läcker på flera olika håll och någon enkel lösning för att vinna tillbaka dessa väljare finns inte. Särskilt inte när partiets politiken på många håll uppfattas som otydlig.

Texten uppdateras löpande.

Vad mer borde vi ta upp? Mejla yonna.waltersson@arenagruppen.se.