Allt fler blir allergiska och symptomen blir allt värre. I Stockholm har antalen nybesök i allergivården fördubblats på tio år.
Hösten 2017 kom en amerikansk studie som visar att antalet rapporterade fall av allvarliga allergiska reaktioner från mat har ökat dramatiskt sedan 2007. Något SvD var först att rapportera om.
Antalet människor som genom sina sjukförsäkringar har anmält en allergisk reaktion har ökat med 377 procent sedan 2007.
Men antalet patienter med matallergier har inte bara ökat, deras symtom har också förvärrats. Nivån av allvarliga fall hade fyrdubblats jämfört med tio år tidigare.
Rapporten bygger på en genomgång av 24 miljarder anmälningar om sjukersättning från 150 miljoner amerikaner med privat sjukförsäkring.
Studien noterade också att flera nya sorters matallergier kommit till, så som bönor och insekter. Den vanligaste allergin, som ger en kraftig reaktion, är dock jordnöten. Tätt följt av andra nötter.
Astma- och Allergiförbundet uppskattar att det är drygt 30 procent av Sveriges befolkning som har allergi, närmare tre miljoner människor. Enligt Livsmedelsverket har 1–2 % av den vuxna befolkningen och 5–8 % av barn en eller flera födoämnesallergier.
SvD rapporterar att antalet nybesök i Stockholms allergivård har fördubblats på tio år.
– Förr var det mer ovanligt med allergi mot flera olika livsmedel . Nu ser vi det oftare. Vid sidan av en matallergi är det vanligt att dessutom ha en pollen- eller en pälsdjursallergi och många utvecklar även astma, säger Caroline Nilsson, överläkare vid Sachsska och specialist på barn- och ungdomsallergier, till SvD.
Men det är inte bara uppenbara allergiska reaktioner som ökat, även intolerans mot olika födoämnen blir allt vanligare att människor rapporterar in. Omkring 15 procent av Sveriges befolkning lider av någon slags överkänslighet mot mat tror Livsmedelsverket.
– Det finns en trend där många uppfattar att gluten, socker och mjölk är farligt. Man kan självklart vara allergisk mot vete och då är det väldigt besvärligt, men det finns också en risk för överdiagnostik, säger Caroline Nilsson till SvD.
Det finns flera teorier kring varför allt fler människor drabbas av allergier, till exempel att vår yttre miljö blir allt mer steril och vårt immunförsvar blir därför sämre rustade att hantera främmande ämnen.
Caroline Nilsson säger till SvD att hon tror att det också finns miljöfaktorer som bidrar till ökningen av matallergier.
– Vi tror att många har en minskad artvariation i tarmfloran och att det kan påverka immunförsvaret. Många saker spelar in, från genetiskt arv till hur man blir förlöst, amning och även antibiotika. Antibiotika har räddat massor av liv men den skiljer inte på goda och onda bakterier och det finns indikationer på att det kan bidra till utveckling av allergier.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.