Bild: Flickr/Blondinrikard Fröberg.
Bild: Flickr/Blondinrikard Fröberg.

Samtidigt blir det allt vanligare att kommunen hänvisar människor till ett akut boende, exempelvis på ett härbärge. »Har kommunen sålt ut allmännyttan finns inga bostäder att tillhandahålla«, säger Barbro Engdahl, Socialstyrelsen. 

Allt fler söker sig till socialtjänsten för att få hjälp med bostad, visar nya siffror från Socialstyrelsen. Förra året fick 11 700 personer hjälp med bostad, en ökning med åtta procent jämfört med 2014. Och jämför man med år 2007 har boendeinsatserna ökat med hela 56 procent.

Boendeinsatser, som inte ska förväxlas med bostadsbidrag, ges till personer som exempelvis är hemlösa, anhöriga till personer med missbruk eller nyanlända som är i behov av en bostad.

– Men det handlar också om personer utan andra problem som söker sig till socialtjänsten för att man behöver en bostad. Och den gruppen har ökat, säger Barbro Engdahl, utredare på Socialstyrelsen.

Det finns fler orsaker till ökningen. Enligt SKL handlar det om en kombination mellan ökad bostadsbrist samt att hyresvärdarnas krav på hyresgästernas har skärpts. Ännu en orsak till ökningen kan vara att antalet personer som har sökt asyl och fått uppehållstillstånd ökat.

I rapporten skriver också Socialstyrelsen att boendelösningarnas varaktighet skiljer sig åt i landet. En långsiktig lösning är ofta det som kommunerna kallar sociala kontrakt där kommunernas socialtjänst står för förstahandskontraktet och den enskilda är andrahandshyresgäst. I tre län, Uppsala, Gotlands och Kronobergs län, var det mer än 90 procent som hade en långsiktig boendelösning. Det kan jämföras med storstadsregionerna Västra Götalands och Skåne län där andelen var knappt 40 procent.

– I brist på långsiktiga boenden får kommunerna använda sig  akuta boenden som härbärgen, vandrarhem eller hotell, säger Barbro Engdahl.

De långsiktiga boendelösningarna har också nationellt sett blivit allt färre. Förra året hade två tredjedelar av gruppen långsiktiga kontrakt. Nu handlar det om drygt häften. Något som enligt Barbro Engdahl farmför allt beror på utförsäljningen av allmännyttan.

– Det är allmännyttan som socialtjänsten använder sig av i de här fallen. Och har man ingen allmännytta blir det inte så mycket bostäder att tillhandahålla.