Bild: Fredrik Sandin Carlson

Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal.

Arbetsvillkoren för de som jobbar i privat respektive kommunalt driven äldreomsorg skiljer sig mycket, visar en ny rapport från Kommunal.

Bland annat är lönerna i privat sektor lägre än i kommunal, en skillnad som dessutom ökat. Skillnaden i lön inklusive tillägg var 2012 cirka 900 kronor. År 2014 hade den fördubblats. Samma trend gäller den genomsnittliga grundlönen. De som jobbade i privat driven äldreomsorg år 2012 fick 1 900 kronor mindre än sina kolleger i kommunalt driven äldreomsorg. Denna löneskillnad har ökat till 2 500 kronor.

Bild: Kommunal
Bild: Kommunal


Andelen otrygga anställningar 
är också högre inom privat driven äldreomsorg. Där har 32 procent tidsbegränsade anställningar i jämförelse med 28 procent i kommunal äldreomsorg. Även andelen deltidsanställda är fler inom det privata och när det gäller ofrivillig deltid är skillnaden än större. Nästan hälften, 45 procent, av de deltidsanställda inom privat äldreomsorg var det för att de inte fått en heltidsanställning. Motsvarande siffra för äldreomsorg i kommunal regi är 34 procent.

Bild: Kommunal
Bild: Kommunal

Och de sämre arbetsvillkoren drabbar allt fler. År 1990 var bara fem procent privat anställda, i fjol var det nästan var fjärde.

Bild: Kommunal
Bild: Kommunal

Kommunal riktar i rapporten skarp kritik mot de privatiseringsivrare som använt just konkurrens som argument för förbättrade arbetsvillkor.

– Rapporten visar att det är orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna i den privata sektorn ska driva upp lönerna och ge fler heltidstjänster. Oavsett om välfärden drivs i offentlig eller privat regi gör de anställda ett oerhört viktigt arbete, som tyvärr inte värderas så som det borde, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.