Det höga trycket på boende för flyktingbarn utnyttjar Attendo genom att klämma in fler barn i samma lägenhet – med bibehållet dygnspris.
Den riskkapitalägda vårdkoncernen Attendo låter flera ensamkommande flyktingbarn bo i samma rum, men tar trots det ut samma dygnspris per person som när barnen fick egna rum, rapporterar Svenska Dagbladet.
När Inspektionen för vård och omsorg (IVO) besökte Attendos boende i Solna på våren 2014 hade alla de boende ett eget rum, enligt gällande riktlinjer.
I dag bor det fyra personer i varje rum, men dygnspriserna per barn är desamma. På transitboendet i Solna tar vårdkoncernen i snitt 1 940 kronor per barn och dygn. När boendets alla 44 platser är fullbelagda, betalar kommunen 2,6 miljoner i månaden för boendet.
Då kommunen akut behövde fler platser för ensamkommande barn så har Attendo nu säkrat ytterligare fyra platser i en lägenhet i södra Stockholm. Dessa platser är ännu dyrare och kostar 2 100 kronor per dygn och barn. Alltså drygt en kvarts miljon per månad.
Charlotte Näsström Morén, presschef på Attendo, menar att personalkostnaderna ökar när barnen blir fler. På boendet i Solna har man utökat med 14 platser men endast utökat personalstyrkan med en heltidstjänst plus vikarier. Men att vinsterna trots det ökar då barnen bor på samma yta, vill Charlotte Näsström Morén inte säga någonting om:
– Vi uttalar oss inte om vinstmarginalen på specifika områden. Vi sänker inte priserna men vi höjer inte heller när det behövs för att ha en lönsam verksamhet, säger hon till Svenska Dagbladet.
Svenska Dagbladet rapporterar även att lönerna för anställda på flyktingboenden kan ligga så lågt som 115 kronor i timmen. Detta trots att IVO ställer höga krav på anställdas erfarenheter och meriter för att få arbeta med ensamkommande flyktingbarn.
Henrik Borelius, vd på Attendo, tjänar drygt 5 miljoner kronor om året, inklusive pension och andra förmåner landar årsredovisningen på 9 miljoner kronor om året.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.