Allvarliga brister råder i vården av de sjukaste äldre, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. ”Ett hot mot de äldres hälsa”, säger Ulla Höjgård på Socialstyrelsen.
Landsting och kommuner brister i vården av de sjukaste äldre i sådan omfattning att det blir ett hot mot de äldres hälsa. I en ny rapport från Socialstyrelsen framkommer att de sjukaste äldre har svårt att nå läkare och att de ofta medicineras tungt.
Bland de sjukaste äldre får 16,6 procent läkemedel som enligt Socialstyrelsen bedöms kunna vara ”olämpligt att ge äldre”.
– De här läkemedlen kan leda till allvarliga biverkningar för de här personerna. Förvirringstillstånd som också kan hota hälsan, framför allt om de får medicinen under en längre tid, säger Ulla Höjgård, socialråd på Socialstyrelsen.
– Man kan inte säga att alla skulle klara sig utan de här läkemedlen, men siffran borde definitivt vara lägre.
Stora brister i uppföljning
Landstingen och kommunerna brister särskilt i uppföljningen av medicineringen till de äldre. Den äldre kan vara i behov av sömnmedel under en kortare period, men när medicineringen inte följs upp kan läkemedlet fortsätta att skrivas ut under en mycket lång period.
– Det finns också personer med demenssjukdomar som ingår här. Den gruppen kan ha svårt att uttrycka sitt eget behov och behöver få stöd från anhöriga. Medicineringen blir upp till andras bedömningar. Då är det oerhört viktigt att man följer upp medicineringen.
Så många som tio procent av de sjukaste äldre använder också tre psykofarmaka samtidigt, enligt Socialstyrelsens sammanställning.
– Vi har under flera år pekat ut från Socialstyrelsens sida att de här läkemedlen får stora konsekvenser. De kan orsaka sådant som yrsel, fall och leda till förvirringstillstånd. När man har den här tunga medicineringen är det, för att upprepa, väldigt viktigt med en noggrann uppföljning.
Enligt rapporten framkommer det även att de äldre kan ha svårt att få tillgång till läkare, vad beror det på?
– Det beror på att hemsjukvården mer består av sjuksköterskor, vårdbiträden och arbetsterapeuter. Läkare i primärvården kommer man inte lika nära. Där är äldre inte alltid den prioriterade grupp de borde vara.
Hur märker man av att de äldre inte är en prioriterad grupp?
– Det vi på Socialstyrelsen kan se är att i de avtal som landstingen skriver med olika vårdcentraler, och i den upphandling som sker, tar man inte specifikt fram den här gruppen. Man skriver om hemsjukvård, men man lyfter inte fram att det ska fungera för de mest sjuka äldre.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.