I helgen mördades ytterligare en aktivist från Brasiliens ursprungsbefolkning. Ledaren för urfolksrörelsen APIB, Sonía Guajajara, uppmanar nu EU-länderna att inte skriva på handelsavtalet med Brasilien. Dagens Arena träffade nyligen Sônia Guajajara i Stockholm.
Efter beskedet den 3 november om mordet på urfolksaktivisten Paulo Paulino Guajajara spelade Sônia Guajajara, som är från samma folkgrupp, in en video som publicerades på rörelsen Articulação dos Povos Indígenas do Brasil APIB:s, Facebook-sida.
– Vårt folk är hotat och alla som försvarar Amazonas är i skottlinjen, sa Sônia Guajajara i videon.
Samma dag gjorde hon ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters där hon uppmanade EU-länderna att inte skriva på det handelsavtal med bland annat Brasilien som man kom överens om i somras.
»Europa måste pressa Brasilien att sluta mörda ursprungsbefolkningen genom att vägra skriva under det här handelsavtal«, sa Sônia Guajajara till Reuters.
Genom att avtalet öppnar upp nya exportmarknader riskerar jordbrukare och skogsskövlare att intensifiera sin jakt på mer jordbruksmark vilket hotar ursprungsbefolkningen, sa Sonia Guajajara.
När Dagens Arena träffade Sônia Guajajara en dryg vecka tidigare berättar hon om resan till Europa, med en mellanlandning i Sverige för att tala på konferensen Marx2019.
– Vi gör en turné i tolv europeiska länder under 35 dagar med syftet att få stöd för att pressa Brasiliens regering att ta sitt ansvar för mänskliga rättigheter och naturrättigheter, säger Sônia Guajajara när Dagens Arena träffar henne i en hotellobby i centrala Stockholm.
Målgruppen är företag som importerar produkter från Brasilien, politiker, men också studenter som enligt Sonia Guajajara kan hjälpa till att upplysa Europas befolkning om medveten konsumtion.
– Situationen i Brasilien väcker mycket oro hos oss i ursprungsbefolkningen som drabbas av regeringens politik.
Mordet på Paulo Paulino Guajajara, som ska ha utförts av illegala skogsavverkare, är inte det första som drabbar ursprungsbefolkningen. Gruppen Skogsskyddarna, som Paulo Paulino Guajajara och som bildats för att försvara Arariboia-reservatet mot skogsskövling, har redan tidigare drabbats av mord på sina medlemmar och deras familjer, enligt uppgifter i BBC.
Sedan president Jair Bolsonaro kom till makten har avverkningen av regnskog ökat i snabb takt, och konflikterna mellan jordbrukare och ursprungsbefolkningen trappats upp.
– Bolsonaros sätt att tala uppmuntrar till våld, så efter att han tillträdde som president har anfallen ökat mot våra områden. Det värsta han har sagt är att han kommer att ifrån oss vårt land. Vår rörelse har kämpat mycket för att få större reservat, men nu håller Bolsonaro istället på att ta bort de områden vi redan har, säger Sônia Guajajara.
Hon påpekar samtidigt att en majoritet av brasilianerna inte röstade på Bolsaro.
– Han valdes inte av en majoritet, utan av en fake news-maskin.
APIB, rörelsen som Sônia Guajajara arbetar för, är ett nätverk av olika urfolksorganisationer som finns på olika nivåer i alla Brasiliens 27 delstater och fem regioner. Sammanlagt representerar de 900 000 invånare ur ursprungsbefolkningen.
När stora bränder härjade på tusentals olika platser i Amazonas under augusti hamnade president Jair Bolsonaro i rampljuset då han under lång tid inte brydde sig om att agera. Frankrikes president Emmanuel Macron riktade hård kritik mot presidenten, och när G7-länderna erbjöd gemensamt stöd för att bekämpa bränderna tackades Bolsonaro nej.
Istället har presidenten byggt relationer med nya länder, säger Sônia Guajajara.
– Han har till exempel närmat sig USA, vars regering har en liknande filosofi. Europa har en annan inställning, de är mer måna om att skydda naturen i Brasilien, säger hon.
Den internationella kritiken under bränderna väckte dock oro hos Brasiliens president.
– Det han vill nu är att skapa allianser med nya konsumenter som inte bryr sig om miljöskydd.
För rörelsen APIB:s del, som Sônia Guajajara företräder, är det viktigt att försöka stärka skrivningarna för att skydda urfolksrättigheter och miljön i handelsavtalet mellan Mercosur-länderna, det vill säga Brasilien, Argentina, Paraguay, Uruguay och Venezuela, med flera latinamerikanska länder som associerade medlemmar.
I somras slöts ett handelsavtal mellan EU och Mercosur-länderna, men vars godkännande av medlemsländerna i EU är osäkert, bland annat på grund av Brasiliens hållning när det gäller att skydda Amazonas. Sveriges tidigare EU-kommissionär Cecilia Malmström, som hade ansvar för handelsfrågor, har försvarat avtalet med att det blir ett medel för att se till att exempelvis Brasilien lever upp till Parisavtalets miljömål.
– Jag tycker att det just nu är farligt att ingå vilket avtal som helst mellan Europa och Brasiliens regering, för Bolsonaro har en tydlig filosofi om exploatering av vårt land. Om man ska ingå avtal ska man se till att det respekterar mänskliga rättigheter och miljörättigheter, säger Sônia Guajajara.
Hon trycker också på vikten av en konsumentbojkott av utvalda produkter från Brasilien, för att visa missnöje med det politiska styret.
– Vi fokuserar på fyra produkter: kött och läder, sojabönor, trä från skogsskövling och metaller från gruvnäringen. Det är komplicerat att prata om enstaka produkter för råvaror är med i en kedja som blir andra produkter. Till exempel används sojabönor från Brasilien till att mata grisar i Tyskland, som blir kött som säljs till Sverige, säger Sônia Guajarana.
Är det bra att europeiska länder drar tillbaka investeringar i Brasilien eller beror det på vad man investerar i?
–Just nu föreslår vi att man minskar investeringar i Brasilien för då pressar man på Brasiliens regering att öka ursprungsbefolkningens rättigheter.
Tolk under intervjun var Isi de Paula.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.