Arla kränker arbetares mänskliga rättigheter på sin fabrik i Saudiarabien genom att konfiskera deras pass. Fullkomligt oacceptabelt, säger Amnesty.
– Det här är en allvarlig och grov kränkning av de här människornas rättigheter. Skulle man kunna handla på det här sättet i Sverige? Nej, absolut inte. Varför har man rätt att göra det i andra länder då? Absolut nej säger vi till det här, säger Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren.
Uppdrag Granskning avslöjar att Arla använder sig av det så kallade Kafala-systemet i Saudiarabien. Kafala-systemet innebär att arbetsgivaren konfiskerar migrantarbetarnas pass, och sedan använder det som en hållhake. Systemet är mycket utbrett i Gulfstaterna.
– Det är möjligt att arbetarna på Arla har hyfsade förhållanden, men att ta ifrån arbetarna deras pass, det får man absolut inte göra. Och det finns ingen anledning om man inte vill ha dem som livegna i företaget, säger Elisabeth Löfgren.
Swedwatch, en organisation som granskar svenska företags arbete med mänskliga rättigheter i andra länder, konstaterade för tio år sedan att Arla använder sig av systemet, som även strider mot Arlas egen etiska policy.
– Arla har haft väldigt gott om tid på sig. Många andra företag blev kritiserade och har nu slutat använda det här systemet. Det går inte att säga att man har väldigt bra regler för att värna mänskliga rättigheter om man samtidigt har ett sådant här system. Arla kan definitivt gå i bräschen och säga att sådana vill vi inte vara som arbetsgivare, säger Elisabeth Löfgren.
Enligt Uppdrag Granskning skyller Arla på att det är praxis bland företagen i regionen att göra så här. Elisabeth Löfgren tycker att den ursäkten är bedrövlig.
– Att man ska behöva höra en sådan sak år 2015. Det är fullkomligt oacceptabelt att konfiskera migrantarbetarnas pass. Att hävda att det är en praxis och att andra företag gör det är absolut inte en ursäkt, säger hon.
I går släppte Amnesty en rapport om migrantarbetarnas situation i Qatar inför fotbolls-VM 2022. Den visar att trots löften från Qatars regering så har det skett ytterst få förbättringar för arbetarna, vilket även Dagens Arena skrev om i går.
– Det är hundratusentals fall i Qatar och det är säkert lika illa i Saudiarabien. Väldigt många företag missbrukar det här systemet genom att låta bli att betala ut löner eller ha väldigt dåliga förhållanden för sina anställda. Får man inte sitt pass kan man inte lämna landet eller byta arbetsgivare, säger Elisabeth Löfgren.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.