Skillnaderna mellan högern och vänstern är mindre än någonsin. Socialdemokraterna har lagt fram en ljusblå budgetmotion som tyder på att valet 2014 kommer att handla om vem som har störst förtroende i välfärdsfrågor.
Många av de stora nyheterna i Socialdemokraternas budget har redan avslöjats när Magdalena Andersson bjuder in till dragning av partiets budgetmotion på onsdagseftermiddagen. S säger som bekant nja till ett femte jobbskatteavdrag, men har bestämt sig för att strida om gränsen för var den statliga bolagsskatten ska dras. I går meddelade partiet dessutom att de köper alliansens kontroversiella sänkning av bolagsskatten.
Så vilka är huvudkonflikterna inför valet 2014?
För att finna dem krävs det att man tar fram förstoringsglaset och lusläser Socialdemokraternas budgetmotion. Då kan man hitta en rad intressanta och – ja, faktiskt – radikala förslag. Det gäller alltifrån att ersätta Fas3 med riktiga jobb till obligatorisk skolgång för grundskoleelever som inte klarar godkända betyg, och höjda tak i a-kassan och sjukförsäkringen. I den senare kommer även den bortre tidsgränsen att slopas.
Stefan Löfven har under sitt dryga år som partiledare haft “jobben, jobben, jobben” som mantra. Det är på det området regeringen har misslyckats kapitalt. Antalet långtidsarbetslösa har under de senaste sju åren tredubblats. Cirka 35 000 ungdomar har gått utan jobb i sex månader eller mer. Jobben är därför självklart Socialdemokraternas främsta fokus för nästa år. Titeln på motionen är densamma som partiets sedan tidigare uttalade målssättning: Lägst arbetslöshet i EU 2020. Vinner S valet nästa år har de sex år på sig att leva upp till målet. Det är är en djärv ambition som bör uppmuntras i ett politiskt landskap där visioner blivit sällsynta.
Den nya socialdemokratiska ledningen har inte riktigt den modernitetsauroa som den så gärna önskar som det nya “framtidspartiet”. Även budgetmotionen hade tjänat på att rensas på krav och rent av nytestamentlig moralism. Med Socialdemokraterna får man “en jobbigare morgon, men ett rikare liv”. Den verklighetsbeskrivningen påminner mest om en förgången tid när arbetslivet kretsade kring stämpelklockan på fabriken.
För den som letar efter några fördelningspolitiska köttben finns det ändå godbitar att finna. S föreslår en höjning av barnbidraget med 100 kronor per barn och månad, och för ensamstående föräldrar höjs underhållsstödet med 50 kronor. Rut-taket halveras till 25 000 kronor per år, och avdrag för läxhjälp stryks.
Dessutom blir Margareta Winbergs hot om kvotering i börsstyrelserna äntligen verklighet. Inget av könen ska ha en representation på mindre än 40 procent i styrelserummen. S lovar också att återinföra fri entré på landets statliga muséer, som efter införandet av entréavgifter 2007 förlorat drygt två miljoner besökare.
Skillnaderna mellan den svenska politikens huvudmotståndare – Moderaterna och Socialdemokraterna – är mindre än någonsin. När S valde att inte riva upp det femte jobbskatteavdraget missade de chansen att tydligt markera mot det borgerliga alternativet. Genom att lägga sig nära högern i skattefrågor verkar Socialdemokraterna hoppas på att valet främst kommer att gälla förtroendet i välfärdsfrågor. Där har de av tradition ett övertag på högern. Men oavsett vilka partier som får bilda regering 2014 kommer de tvivelsutan att behöva ta itu med ett visst saneringsarbete.
Läs nyheten Alla långtidsarbetslösa ska få jobb eller utbildning
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.