Alliansen

När Maud Olofsson vägrar infinna sig i konstitutionsutskottet gör hon det för att skydda Fredrik Reinfeldt.

På torsdagsmorgonen inleder riksdagens konstitutionsutskottet ett sammanträde om alliansregeringens hantering av Nuon-affären. Det statliga svenska energibolaget Vattenfall köpte 2009 det holländska kolkraftbolaget för 89 miljarder kronor. Det visade sig snabbt att Nuon bara var värt cirka hälften av den summan. Affären är Sveriges största företagsaffär någonsin. Den visade sig också bli vår i särklass sämsta. Både i miljömässigt och ekonomiskt hänseende.

Men regeringen fortsätter att skylla ifrån sig på alla och ingen.

På torsdagen var den före detta näringsministern Maud Olofsson (C), som var den som drev igenom affären, kallad till konstitutionsutskottet för utfrågning om Nuonköpet. Men som en av ytterst få tidigare ministrar har hon valt att avstå från att infinna sig i KU trots kallelsen (tidigare har bara före detta biträdande justitieminister Reidunn Laurén valt att avstå). Hon har dessutom fått uppbackning av sin efterträdare Annie Lööf, som till Ekot i morse sa att hon har respekt för Olofssons beslut.

Lööf passade även på att ge en känga åt Göran Persson, som hon påstod inte dykt upp i KU under hennes “tid i konstitutionsutskottet” när han varit föremål för en granskning. Ett anmärkningsvärt uttalande i sig: som att det skulle förmildra Maud Olofssons vägran att Göran Persson tagit ett lika dumt beslut.

Men en snabb faktakoll av Ekot visar att Göran Persson aldrig har kallats till KU för förhör efter att han avgick som statsminister. Antingen har Annie Lööf återigen fått felaktig information från sin stab – minns när hon skyllde sin fadäs om den interna representationen på sina medarbetare. Eller så gör hon en Sofia Arkelsten, det vill säga göra ett desperat och klumpigt försök att revidera historien till sin fördel.

Men Annie Lööfs osanning i morse överskuggar inte regeringens brist på ansvarstagande för Nuon-affären. När Maud Olofsson vägrar infinna sig i dag gör hon det i slutändan för att skydda statsminister Fredrik Reinfeldt. Hon tar en kula för gänget som är kvar i regeringen och som nu går in i en ny valrörelse.

Anders Borg har redan erkänt att han och finansdepartementet kände till affären, men Fredrik Reinfeldt vidhåller att han inte var inblandad i Sveriges genom tiderna största företagsaffär. Den borgerliga regeringen har vid upprepade tillfällen – urspårade privatiseringar inom välfärden och arbetslinjens misslyckande – svurit sig fria från ansvar.

Nu gör de ännu ett försök med Nuonaffären. Valresultatet i höst kan bli deras domare.