lärarbehörighet Andelen behöriga lärare sjunker – särskilt i socioekonomiskt svaga områden.
Över hälften av lärarna som anställts det senaste läsåret saknar pedagogisk högskoleexamen. Det innebär att andelen obehöriga lärare i skolorna fortsätter att öka, visar nya siffror från Skolverket.
I exempelvis grundskolan har andelen legitimerade lärare minskat med 1,3 procentenheter jämfört med förra läsåret.
– Bristen på behöriga lärare är fortsatt allvarlig. Det går fler elever än tidigare i både grundskolan och gymnasiet men det finns helt enkelt inte tillräckligt många behöriga lärare att få tag på, säger Niclas Westin, enhetschef på Skolverket i ett pressmeddelande.
En färsk rapport från Lärarförbundet, som bygger på Skolverkets siffror, visar dessutom att andelen lärare i socioekonomiskt svaga områden blir allt färre.
Ju fler barn till välutbildade föräldrar desto fler behöriga lärare har skolan och vice versa. Jämför man exempelvis två skolor där andelen elever med högskoleutbildade föräldrar på den första är tio procent och på den andra 90 procent så är andelen behöriga lärare i genomsnitt 23 procent högre på den andra skolan.
Lärarförbundet har också låtit 3 000 lärare svara på en enkät där man frågat hur väl resurserna motsvarar behoven på skolan. På skolor där många elever har föräldrar som saknar högskolebehörighet svarar 33 procent av lärarna att resurserna inte räcker till på lång vägar. På skolor där eleverna föräldrar är välutbildade är siffran 12 procent.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.