Vänsterpartiet vill höja utgiftstaket. ”Nu när vi blir vi fler är det rimligt att bygga ut välfärden”, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.
Vi blir fler i Sverige och det finns stora behov att utöka välfärden. Det finns dessutom människor som kan arbeta och pengar för att finansiera en utbyggd välfärd. Därför är det dags för regeringen att höja utgiftstaket, skriver Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson på DN debatt.
– Blir man fler i familjen köper man en större lägenhet eller bygger ut huset. Den ekonomiska politiken bör spegla den samhällsutveckling man vill se. När det finns brister i välfärden är det rimligt att den gemensamma kakan av ekonomin blir större, säger Ulla Andersson.
Utgiftstaket sätter en övre gräns för hur mycket staten får göra av med.
När Göran Persson införde utgiftstaket låg det på runt 33 procent av den totala ekonomin för att under hans tid sjunka till 30 procent. Under regeringen Reinfeldt sjönk det till 26,7 procent år 2014.
Det har hittills rört sig om en specifik summa, men i regeringens budget finns ett förslag om att taket konstant ska ligga på 28 procent av BNP.
Vänsterpartiet riktar skarp kritik mot att regeringen inte avser höja utgiftstaket trots den stora befolkningsökning som man inte kände till då nuvarande tak sattes. Men än mer kritisk är partiet mot att de borgerliga partierna vill sänka utgiftstaket med 16 miljarder i budgeten för 2016.
Ulla Andersson har ingen idé om var utgiftstaket bör ligga.
– Det beror på de politiska ambitionerna. Men att befolkningen ökar med över 100 000 personer indikerar att vi behöver bygga ut den gemensamma delen av ekonomin betydligt, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.