Aldrig har så många människor dött på flykt över Medelhavet. “Den politiska styrningen öppnar inte för en solidarisk migrationspolitik”, säger EU-parlamentarikern Anna Hedh (S).
Omkring 900 personer drunknade på Medelhavet i helgen. I dag kom ytterligare ett larm från en båt med 300 passagerare. Vi står inför den största flyktingkatastrofen någonsin.
EU:s migrationsansvariga ministrar är kallade till ett extrainsatt möte i Luxemburg för att diskutera situationen. Morgan Johansson och Margot Wallström har lovat att göra mer och ta på sig ledartröjan. Tidigare under dagen löd budet att öka resurserna till EU:s sjöräddningsaktion Triton.
Hur krislösningarna kommer att se ut får vi se. Men problemet bottnar i att EU saknar en gemensam, solidarisk migrationspolitik.
– Sverige har lovat att snabbt hjälpa människor på plats vid Medelhavet. Problemet är att det kanske är tre, fyra länder som kommer att göra det. EU:s medlemsländer har inget gemensamt ansvar, säger europaparlamentarikern Anna Hedh (S).
I grunden handlar det om att många av medlemsländerna av populistiska skäl inte vill ta emot asylsökande, menar hon. Det är också den största stötestenen när det kommer till den närmast liggande lösningen på EU-nivå: kvotflyktingar.
– Den solidariska migrationspolitik som EU strävade efter blev det inget av. Och i finanskrisens spår har de fattiga blivit fattigare, högerextremismen har växt och i många länder tagit sig in regeringen. Den politiska styrningen öppnar helt enkelt inte för den typen av lösningar, säger Anna Hedh.
I maj väntas EU-kommissionen komma med migrationspolitiska förlag. Den diskuterar olika sätt att få flyktingarna att stanna på andra sidan Medelhavet, exempelvis genom att skicka tillbaka båtflyktingar till de nordafrikanska länderna.
– Det är inte klokt. Det är en så liten del som kommer till Europa jämfört med kustländerna. Vi har massor av plats och möjlighet att hjälpa till, vi måste öppna upp och hitta säkra vägar in i Europa. Människor ska inte behöva fly på det sättet de gör i dag, säger Hedh.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.