Regeringsbildningen Efter förmiddagens möten mellan talmannen och partiledarna ges sonderingsuppdraget till Annie Lööf. Hennes primära fokus är enligt henne själv inte att själv bli statsminister.
Idag återupptog talmannen Andreas Norlén sina partiledarsamtal, efter att hans första regeringsförslag föll i riksdagens omröstning under onsdagen.
Nu ges uppdraget till Annie Lööf (C).
– Under samtalen med partiledarna har det visat sig att det finns bred acceptans att ge henne det här uppdraget, Centerpartiet är ju en nyckelaktör. Och Lööf själv tror att det finns mer att sondera, att alla alternativ inte är körda i botten, säger Norlén.
Centerledaren som tidigare sagt att hon vill sondera för alliansens räkning, får nu uppdraget av Norlén som Centerledare.
– Det här är ett sonderingsuppdrag till Annie Lööf som partiledare för Centerpartiet, säger Norlén.
Talmannen vill inte spekulera i om han vid ett senare tillfälle kommer att presentera Lööf som statsministerkandidat för riksdagen att ta ställning till.
Lööf har fått en vecka på sig.
Såväl Liberalerna som Socialdemokraterna och Miljöpartiet sa tidigare under förmiddagen att de ville att Annie Lööf skulle få uppdraget.
– Jag tycker att det är logiskt att Annie Lööf får ett uppdrag, jag har inget emot sådana sonderingar, tvärtemot är jag mån om att stänga så få dörrar som möjligt, sade Stefan Löfven efter sitt möte med talmannen.
Löfven vidhåller dock att statsminister i ett blocköverskridande samarbete borde vara partiledaren för det största partiet i regeringen.
– Jag står naturligtvis till förfogande att leda en blocköverskridande regering. Jag vill inte gå till en statsministeromröstning innan förutsättningar har ändrats, sade Löfven.
Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sade nej till Annie Lööf som statsminister, även om Sjöstedt var svagt positiv till möjligheten att ge centerledaren sonderingsuppdraget.
– Vi motsätter oss inte att Lööf får ett sonderingsuppdrag, men jag har också gjort klart att vi inte kommer att stödja henne som statsminister, säger Jonas Sjöstedt.
Han tillade att V, trots de politiska skillnaderna mellan partiet och L och C, är beredda att samtala över blockgränserna, men konstaterar att stödet inte kommer gratis.
– Vårt stöd är inte gratis, men jag vill återkomma till vad det har för politiskt innehåll, sade Jonas Sjöstedt.
Mest kritiska till Annie Lööfs möjligheter att få i uppdrag att sondera var under förmiddagen SD:s Jimmie Åkesson och KD:s Ebba Bush Thor.
Jimmie Åkesson sade att han ville se att Stefan Löfven (S) skulle få uppdraget.
– Löfven bör bli sonderingsperson eftersom han företräder det vänsterliberala blocket som blev ett faktum i går.
SD-ledaren anser att Sverige nu har fått ett politiskt landskap där hans parti ingår i ett konservativt block tillsammans med M och KD. På andra sidan blockgränsen ser Jimmie Åkesson ett vänsterliberalt block med S, C, L och MP.
– Den logiska konsekvensen av detta är att de vänsterliberala partierna bildar regering och att jag går i opposition med mitt parti tillsammans Moderaterna och Kristdemokraterna. Vi kan utgöra en stark konservativ opposition.
Kristdemokraterna har inget formellt problem med att allianskollegan Lööf får pröva sina förhandlingsvingar, men Ebba Busch Thor tillade att det är upp till Annie Lööf att visa en framkomlig väg.
– Kristdemokraternas besked kring Annie Lööfs möjlighet att sondera är detsamma i dag som för några veckor sen. Men det är ganska rimligt att man kan redogöra för hur en alliansregering skulle kunna tillträda med stöd av MP och S. Där har ingenting ändrats, säger Ebba Busch Thor.
Miljöpartiet som varit positiva till möjligheterna för Annie Lööf att sondera sade idag på sin pressträff att deras utgångsläge är att det egna partiet ska sitta med i regeringen.
– Vårt utgångsläge är sedan länge att vi enbart släpper fram en regering som vi själva sitter i, sade Gustav Fridolin.
Lööf själv kommenterade läget i förmiddags med att säga att hon inte vill stänga några dörrar, samtidigt står hon fast vid sin tidigare hållning.
– Vi kommer inte att sitta i en S-ledd regering och vi har inte heller några planer eller beslut på att släppa fram en S-regering, sade Annie Lööf.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.