VÄLFÄRD PÅ BÖRSEN Ambea ska börsnoteras under våren till ett aktievärde av 5 miljarder kronor. Bolaget är kopplat till Carema-skandalen, och sällar sig till flera välfärdskoncerner som har valt att gå till börsen.
Sedan 2015 finns vårdjättarna Capio och Attendo på börsen. Skolkoncernerna Academedia och Internationella Engelska skolan börsintroducerades så sent som under sommaren och hösten 2016.
Nu är det alltså dags för ännu ett välfärdsbolag att gå till Stockholmsbörsen, trots att börsintroduktionerna är kontroversiella. I samband med Engelska skolans börsintroduktion i september kunde SVT berätta att 4 av 5 socialdemokratiska kommunalråd vill förbjuda att välfärdsbolag börsnoteras eller säljs vidare.
Ambea, som nu ska börsnoteras, har under de senaste åren växt kraftigt med en omsättning som har gått från 4,2 till 5,4 miljarder kronor om året, skriver Dagens Industri.
I Ambea ingår bland annat verksamhetsområdena Vardaga, som bedriver äldreomsorg, men också Nytida, som är verksamt inom LSS, med boenden för barn och vuxna med funktionsnedsättning.
För några år sedan var Vardaga – då under namnet Carema – i hårt blåsväder efter rapportering om bristande äldreomsorg på boendet Koppargården i Stockholm.
Fredrik Gren, vd på Ambea tror på en god utveckling för bolaget i Sverige, men också i Norge där man har köpt tre företag.
– Det sker en stor växling när 30-talisterna på våra äldreboenden börjar ersättas av 40-talisterna. 30-talisterna är 1900-talets minsta generation, medan 40-talisterna tillhör den största. Det gör att Sverige kommer att behöva bygga över 40.000 platser kommande 15 åren, säger Fredrik Gren till Dagens Industri.
Efter stort intresse vid börsintroduktionerna där aktierna har stigit i höjden, har utvecklingen för välfärdsbolagens aktier gått lite upp och ned. Attendos aktie har stigit med sju procent under det senaste halvåret, medan Capio har backat några procent sett till halvåret.
Även Academedia har backat senaste halvåret och Engelska skolan, som ännu inte har hunnit vara sex månader på börsen, har sjunkit något i aktievärde senaste månaden.
Kursrörelserna för välfärdsbolagen spås av många bedömare höra samman med regeringsutredningens förslag om att begränsa vinster i välfärden till 7-8 procent som blev känt i slutet av sommaren. Men politiska uttalanden som har gjorts på senare tid har också setts som lugnande för de som har intressen i välfärdsbolagen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.