Foto: Alexas Fotos / Pixabay

Vräkningar Antalet barnfamiljer som vräks har ökat stort. Under första halvåret 2024 vräktes 188 barnfamiljer, 13 procent fler jämfört med samma period förra året. 

Under första halvåret 2024 genomförde Kronofogden 1579 vräkningar. Av dessa berördes 188 barnfamiljer. En markant ökning jämfört med 167 barnfamiljer 2023. Totalt berördes 342 barn. 

– Det är djupt oroande att antalet barn som berörs av vräkningar ligger kvar på så hög nivå. Varje barn som drabbas av en vräkning befinner sig i en mycket utsatt situation, oavsett om de bor på heltid eller deltid hos den förälder som blir vräkt, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, i ett pressmeddelande. 

Fram till 2017 minskade antalet vräkningar men har sedan dess ökat i antal. Sedan 2018 har antalet vräkningar ökat med 37 procent i Sverige. På två har antalet ökat med 26 procent, uppger Kronofogden. Enligt myndigheten är den ekonomiska pressen på hushållen fortsatt stor och fler riskerar att hamna efter med hyran. 

Lokal samverkan viktigt

Kronofogden framhåller att det är viktigt med samverkan mellan socialtjänst och hyresvärd för att förebygga barnvräkningar. 

– Om hyresvärden redan vid den första uteblivna hyran tar kontakt med hyresgästen och tillsammans försöker hitta en lösning, är risken mycket mindre att det går så långt som till vräkning. Man kan till exempel komma överens som en avbetalningsplan, eller erbjuda budgetrådgivning. Det kan också finnas psykisk ohälsa eller någon form av missbruk med i bilden, och då måste socialtjänsten kliva in med olika stödinsatser, säger Kim Jonsson, projektledare på Kronofogden.