Sedan apoteksmarknaden avreglerades har antalet apotek på många ställen blivit betydligt fler och ett stort antal privata alternativ har dykt upp, framför allt i de större städerna men också på landsbygden. Men statliga Apoteket AB har fortfarande en mycket stark ställning. Något som irriterat konkurrenterna och bekymrat regeringen. Därför fattade staten under våren beslut om att Apoteket AB inte fick öppna några nya apotek så länge marknadsandelen överstiger 36 procent.
När det nu visar sig att den ligger på 35,6 procent, enligt en mätning gjord av revisionsbyrån KPMG, innebär det att det är fritt fram för Apoteket att öppna nya butiker. Men privata bolaget Apoteket Hjärtat, med en marknadsandel på 21 procent, menar att statens andel trots allt är för stor och att stoppet borde fortsätta gälla.
– Rapporten visar att Apoteket fortfarande är den absolut största aktören och bara är en hårsmån från gränsen. KPMG anger också att det finns en del osäkerhet i mätningen, säger Jonas Mjöbäck, kommunikationschef för Apotek Hjärtat, till Dagens Nyheter.
Avregleringen av apoteksmarknaden har fått mycket kritik och kundnöjdheten har, trots att det finns fler apotek, gått ner sedan marknaden avreglerades. Dessutom varnas för att många icke lönsamma privata apotek kan komma att stänga när det statliga ägardirektivet tillåter det från och med våren 2013. Samma typ av räntesnurror som flera privata vårdföretag kritiserats för har också avslöjats hos de riskkapitalägda apoteksbolagen.
– Staten lägger 20 miljarder på läkemedelsubventioner och till det kommer stora belopp i landstingen. Det är djupt stötande att bolag därefter skickar intäkterna till skatteparadis eller helt undkommer beskattning, sa finansminister Anders Borg då enligt SvD.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.