a-kassa Stinas förra arbetsgivare har inte lämnat något arbetsgivarintyg och hon står nu utan ersättning från a-kassan. »Det är väldigt frustrerande att inte få några pengar på grund av en persons agerande«, säger hon.
För att få ersättning från a-kassan krävs ett arbetsgivarintyg där det framgår hur länge man varit anställd och hur många timmar man arbetet. Och enligt lagen är arbetsgivarna skyldiga att lämna ett sådant intyg.
Men det händer att arbetsgivare vägrar.
Stina är en av dem som drabbats. Hon sade upp sig från sitt jobb på en PR-byrå för att skriva klart sin uppsats. När hon var färdig med studierna började hon söka jobb och hörde i samma veva av sig till a-kassan som förklarade att hon behövde ett arbetsgivarintyg för att få ersättning.
Stina mejlade sin arbetsgivare två gånger men fick inget svar. Tillslut fick hon ett meddelande av arbetsgivaren där han skrev att »du får intyget när jag hinner«.
– Nu har jag varit helt utan inkomst i en månad och jag har räkningar att betala. Som tur var har jag inte så höga utgifter men det är ändå väldigt frustrerande, säger hon.
Jag hade aldrig en tanke på att jag skulle hamna i den här situationen
Både Unionens och Visions a-kassa säger att det då och då händer att personer hör av sig och berättar att inte får något arbetsgivarintyg av sin arbetsgivare.
– Det händer att arbetsgivare inte vill lämna ut arbetsgivarintyg, trots att de måste enligt lagen. Och kruxet är att det inte händer något om arbetsgivaren vägrar. Det finns helt enkelt inga sanktionsmöjligheter, säger Henrik Nordler, försäkringsansvarig på Vision.
Men det är inte kört bara för att arbetsgivaren inte lämnar ett arbetsgivarintyg, förklarar Henrik Nordler.
– A-kassan behöver veta att du jobbat och det kan man styrka på andra sätt, genom exempelvis lönespecifikationer, anställningskontrakt och kontrolluppgifter från Skatteverket. I de allra flesta fall brukar det ordna sig.
Men Stina, som vänt sig till facket för att få hjälp, har varken lönespecifikationer eller anställningskontrakt.
– Lönebeskeden fick jag till jobbmejlen som jag inte längre har tillgång till. Jag hade då aldrig en tanke på att jag skulle hamna i den här situationen, säger hon och hoppas nu att kontrolluppgifterna från Skatteverket ska räcka.
Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa säger att det kan bli svårt att få ersättning utan några intyg alls.
– Vi kan inte betala ut a-kasseersättning på en persons muntliga uppgifter. Man måste helt enkelt kunna styrka på något sätt att man har jobbat. Men det är extremt ovanligt att situationen inte ordnar upp dig. Så vitt jag kan minnas har det hänt en gång och jag har jobbat här i 20 år.
Stina heter egentligen något annat.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.