Arbetsgivarna måste motiveras till att jobba hårdare för att undvika sjukskrivningar. Därför bör de själva vara med och bekosta sjukersättningen, enligt ett nytt förslag från regeringen.
Sjukskrivningarna har ökat stadigt sedan 2009 och framtidsprognosen visar inte tecken på någon förändring.
Nu menar regeringen att arbetsgivarna bör ta ett större ansvar för att arbeta med rehabilitering, så att långtidssjukskrivna kan komma tillbaka i arbete. De måste också bli bättre på förebyggande arbete, så att en sjukskrivning inte behöver ske från första början.
Därför föreslår regeringen att sjukersättningen delvis ska betalas av arbetsgivarna, som i så fall kommer att stå för en fjärdedel av ersättningen efter 90 dagars sjukskrivning, rapporterar Dagens Nyheter (DN).
Kostnaderna för småföretag ska dock begränsas. Främst är det arbetsgivare inom kommuner och landsting som berörs, där sjukfrånvaron är som högst och där många – framförallt kvinnor – ofta fastnar i långtidssjukskrivningar.
– Det här är ett sätt att belysa var problemen faktiskt finns och har funnits i flera decennier. Det finns en helt annan syn på vad som är acceptabel sjukfrånvaro inom äldreomsorgen än vad som är det på andra ställen på arbetsmarknaden, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till DN.
De pengar som förslaget beräknas bespara staten, mellan 2,2 till 4,4 miljarder kronor per år, ska istället användas till en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna med 0,16 procentenheter.
– Det är inte de ekonomiska incitamenten som gör att vi lägger fram det här förslaget. För vår del handlar det om att hitta incitament som får igång den tidiga arbetsplatsnära rehabiliteringen och ett förebyggande arbete, säger Annika Strandhäll.
Arbetsmarknadens parter har nu möjlighet att själva utforma en alternativ lösning för att få bukt med sjukskrivningarna. Om en sådan presenteras senast i augusti kommer regeringen dra tillbaka sitt förslag om lagstiftning.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.